Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Білорусь вимагає підвищити тариф на транзит російської нафти одразу на 84%

 

«Гомельтранснафта Дружба», білоруський оператор нафтопроводу «дружба», звернувся до «транснєфті» з пропозицією про підвищення з 1 липня тарифу на прокачування нафти на 84% до чинного рівня. Про це пише газета «Комерсант» із посиланням на лист компанії.

Як зазначається у листі, підвищення дозволить забезпечити беззбиткову роботу компанії 2023 року й зберегти для неї можливість подальшого розвитку. У «транснєфті» підтвердили отримання листа від білоруського оператора, відмовившись від докладних коментарів.

Нафтопровід «дружба» йде територією росії до білоруського Мозиря, а в білорусії розгалужується на дві нитки: північна йде у напрямку Польщі й Німеччини, а південна - через Україну до Чехії, Словаччини, Угорщини і Хорватії. Як пояснюють джерела газети, підвищення тарифу передбачається на обох напрямках.

Так білорусь намагається компенсувати втрату обсягів на північному напрямку після того, як на початку року Німеччина й Польща зупинили імпорт російської нафти і почали закупівлю нафти з Казахстану у значно менших обсягах. Загалом за підсумками року постачання з Казахстану навряд чи перевищать 1 млн тонн, що приблизно в 20 разів менше, ніж раніше постачалося з росії.

У «Гомельтранснафті Дружба» зазначили, що поточного року через санкції з боку Європи постачання російської нафти територією білорусії значно скоротилося. Зокрема вантажообіг за перші три місяці року за транзитними напрямками виявився на 38,6% нижчим за рівень, заявлений «транснєфтью» при плановому перегляді тарифів, а у напрямку Польщі й Німеччини - на 55,2%.

Загалом у січні-березні прокачування системою «дружби» впало у 4,7 раза, зокрема у напрямку Польщі й Німеччини - у 12,1 раза до рівня минулого року. У січні-червні негативна динаміка збережеться (зниження у 5,3 та 16,6 раза відповідно). За підсумками року Мінськ прогнозує падіння рівня транзиту нафти на 45,9% до заявлених під час перегляду ставок показників, а у напрямку Польщі й Німеччини - на 71,2%.

У листі «Гомельтранснафти Дружба» йдеться про те, що зниження вантажообігу призводить до збитковості компанії: за підсумками першого кварталу збиток склав 329 млн руб., а за підсумками першого півріччя може зрости до 1,26 млрд руб.

При цьому компанія намагається підвищити ефективність, повторно збільшивши тарифи на внутрішнє транспортування нафти на білоруські НПЗ й оптимізувавши чисельність працівників.

За матеріалами: EnKorr
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3969
 0,1376
0,35
EUR
1
42,3359
 0,0261
0,06

Курс обміну валют на вчора, 11:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3315  0,04 0,11 39,8738  0,05 0,14
EUR 42,1796  0,00 0,01 42,9208  0,04 0,10

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,15 0,38 39,4400  0,12 0,29
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес