Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

В ЄС проаналізують суперечливий польський закон про російські впливи

 

В Єврокомісії обіцяють проаналізувати новий польський закон про створення комісії, яка має на меті розслідувати російський вплив, але яку критики називають інструментом усунення з політичного життя політичних опонентів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє RMF FM.

"Європейська комісія відзначила, що президент Анджей Дуда підписав закон про створення комісії з розслідування російського впливу, і буде вивчати його", - заявила речниця ЄК Соня Господінова.

Офіційні коментарі щодо змісту самого закону поки не звучали, тому що сьогодні в інституціях ЄС вихідний день.

Очікується, що Єврокомісія проаналізує польський закон на предмет відповідності законодавству ЄС. Якщо ЄК визнає його несумісним з правом ЄС, це може почати ще одну суперечку з Брюсселем.

У вівторок питання про закон можуть бути поставлені під час слухань у Раді ЄС щодо порушення Польщею принципу верховенства права. Процедура слухань полягає в тому, що міністри 26 країн ставлять запитання польському представнику.

Міністр європейських справ Шимон Шиньковський вель Сенк не з'явиться на цих слуханнях, тому його замінить посол Польщі в ЄС Анджей Садось. Це може стати першою можливістю для єврокомісара з питань верховенства права Дідьє Рейндерса висловити свою попередню думку щодо цього закону.

Є, однак, перша неофіційна реакція на пропозицію президента Анджея Дуди прем'єр-міністру Матеушу Моравецькому звернутися до Європейської ради із закликом створити комісію "спільним рішенням держав-членів" для розслідування російського впливу в європейському масштабі.

"Європейська рада не займається такими питаннями. Це радше справа Європейського парламенту", - сказали RMF FM в оточенні президента Євроради.

Дипломат ЄС зазначив, що на саміті лідерів ЄС "прем'єр-міністр Матеуш Моравецький може порушити будь-яку тему, яку захоче, щоб потім на пресконференції оголосити, що він висунув цю пропозицію". "Хто створить таку комісію? Хто до неї увійде? Я навіть не знаю, як це коментувати", - сказав він, не приховуючи свого здивування.

Він підкреслив, що в Європарламенті вже є Спеціальний комітет з питань іноземного втручання у всі демократичні процеси в Європейському Союзі.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підписав законопроєкт про створення комісії з розслідування російських впливів.

Польська опозиція, насамперед партія "Громадянська платформа" та її лідер Дональд Туск, вважають, що ініціатива "Права й справедливості" спрямована проти них - передусім у контексті Смоленської авіакатастрофи 2010 року.

На думку опонентів, закон покликаний усунути Дональда Туска з політичної сцени перед парламентськими виборами або принаймні принизити його в очах виборців. Звідси назва закону у Польщі - "лекс Туск".

Ключові теги: Польща, ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2214
 0,0059
0,02
EUR
1
42,3670
 0,0750
0,18

Курс обміну валют на вчора, 10:44
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9907  0,11 0,28 39,5500  0,09 0,23
EUR 42,2519  0,04 0,11 43,0159  0,04 0,09

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,1350  0,02 0,04 39,1600  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес