Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Молдовські санкції ЄС схвалено. У списку не лише олігархи

 

Європейський Союз уперше застосовує новий режим санкцій за дестабілізацію Молдови. У п'ятницю, 26 травня, посли країн ЄС у Брюсселі схвалили запровадження санкцій, які традиційно включають заморожування активів на території Євросоюзу та заборону на в'їзд. Очікується, що офіційно це рішення буде ухвалене Радою ЄС 30 травня, повідомив DW чиновник Євросоюзу.

"Росія спонсорувала дестабілізацію в Молдові понад рік, тому ці санкції - справа термінова й ухвалити їх треба було давно, як це було зроблено в США та Великобританії", - заявив депутат з Румунії Влад Георге, автор самої першої ініціативи в Європарламенті від 2022 року щодо запровадження заходів проти проросійських молдовських олігархів. "Відтепер усім, хто погрожує європейській перспективі Молдови, стане зрозуміло, що такі спроби не допускатимуться. ЄС захистить інтереси Молдови та її шлях до членства в союзі", - наголосив він.

Раніше у розпорядження DW потрапив документ із пропозицією верховного представника із закордонних справ Євросоюзу Жозепа Борреля до Ради ЄС запровадити санкції в рамках нового режиму щодо п'яти осіб: олігархів Ілана Шора та Володимира Плахотнюка, депутата від партії "Шор" Марини Таубер, колишнього силовика Георгія Кавкалюка та росіянина Ігоря Чайки.

Санкції щодо Ілана Шора

У Брюсселі стверджують, що лідер проросійської партії "Шор", бізнесмен Ілан Шор займається незаконним фінансуванням політичних партій у Молдові та підбурюванням до насильства проти опозиції, яка має проєвропейські погляди, а його партія навчає та фінансує "осіб з метою провокування заворушень під час протестів у Молдові".

Офіційний документ ЄС, який потрапив у розпорядження DW, посилається на вердикт Апеляційного суду Кишинева від 13 квітня 2023 року, який заочно засудив Шора до 15 років позбавлення волі та конфіскації 254 мільйонів євро за шахрайство та відмивання грошей. За даними прокурорів, олігарх є бенефіціаром і одним з основних учасників крадіжки мільярда доларів із банківської системи Молдови у 2014 році, разом з іншим олігархом-втікачем Володимиром Плахотнюком.

Молдовська влада заявляє, що кошти від цього розкрадання використовуються для штучного створення заворушень у країні. Як приклад наводяться організовані Шором у 2022-2023 роках акції протесту в Кишиневі, які супроводжувалися заворушеннями та фінансувалися його партією.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: Молдова, ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,7836
 0,0043
0,01
EUR
1
42,3118
 0,0703
0,17

Курс обміну валют на сьогодні, 10:48
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3897  0,17 0,42 39,9597  0,20 0,50
EUR 42,1145  0,21 0,50 42,9172  0,23 0,53

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5750  0,20 0,52 39,5950  0,23 0,57
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес