Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Швейцарський банк Julius Baer почав заморожувати інвестрахунки росіян і білорусів

 

Один із найбільших швейцарських банків Julius Baer повідомив своїх російських і білоруських клієнтів про заморожування їхніх інвестиційних рахунків через вимоги європейського депозитарію Euroclear.

Про це пише Forbes Russia з посиланням на компанію Main Partner Trust, яка надає юридичні та консалтингові послуги на Кіпрі.

У компанії Main Partner Trust пояснили, що листи були розіслані клієнтам у понеділок.

Банк підтвердив виданню розсилання повідомлень своїм клієнтам з РФ та Білорусі.

Так, їхні інвестиційні рахунки будуть ізольовані від інших активів, а операції за цими інвестиційними рахунками заморожені. Про це повідомила компанія Main Partner Trust, яка надає юридичні та консалтингові послуги на Кіпрі. У компанії Main Partner Trust пояснили, що листи були розіслані клієнтам у понеділок.

Глава відділу корпоративних комунікацій банку Julius Baer Ян Вондер Мюль підтвердив інформацію про те, що інвестиційні рахунки будуть ізольовані через вимоги Euroclear.

У листі клієнтам банк посилається на вимогу міжнародного депозитарію Euroclear ізолювати рахунки росіян і білорусів у рамках санкційного законодавства.

"Euroclear вимагає виділити цінні папери, що зберігаються в Euroclear, і грошові кошти, отримані від цих цінних паперів, на спеціальні рахунки в Euroclear", - йдеться в листі.

У листі Julius Baer інформує клієнтів з РФ та Білорусі, що продаж цінних паперів, які зберігаються в Euroclear, тимчасово призупинено, а купівля нових паперів неможлива.

При цьому грошові надходження від продажу акцій та облігацій, купонні та дивідендні виплати зберігатимуться на окремих рахунках. У листі уточнюється, що рахунки мають обмежений доступ і клієнти не можуть ними розпоряджатися.

У листах російським і білоруським клієнтам також підкреслюється, що ці заходи набувають чинності негайно. "Вони забезпечують дотримання банком санкцій, а також захищають ваші інтереси, зменшуючи потенційну вразливість до відповідних обмежень", - йдеться у листі.

Для цінних паперів, що зберігаються в Euroclear, ці заходи означають фактично заморожування, пояснила директорка Main Partner Trust Альона Сахарова. При цьому йдеться тільки про активи, що обліковуються в Euroclear.

"Цінні папери, що зберігаються в інших депозитаріях, наразі не підпадають під вищезазначені заходи.

Однак банк не може контролювати подальше застосування обмежень іншими депозитаріями. Крім того, не можна виключати, що інші депозитарії в ЄС або іншій юрисдикції можуть запровадити аналогічні заходи, тому що Euroclear і банк дотримуватимуться таких інструкцій у рамках застосовних санкцій", - пише Julius Baer.

При цьому вимога щодо ізоляції активів росіян і громадян Білорусі не поширюється на тих, хто має громадянство в ЄС, Європейській економічній зоні або Швейцарії. Банк також не буде відокремлювати рахунки, якщо у клієнта - фізичної особи є постійна або тимчасова посвідка на проживання в ЄС, ЄЕЗ або Швейцарії.

В іншому випадку будь-який громадянин Росії та Білорусі, будь-яка фізична особа, яка проживає в одній з цих країн, а також будь-яка компанія, заснована в цих країнах, потрапить під обмеження, додає видання.

За словами джерел видання на банківському ринку, Julius Baer - не перший швейцарський банк, який застосовує посилений комплаєнс щодо російських і білоруських клієнтів.

За словами співрозмовника, Credit Suisse і UBS "почали активно всіх трясти ще наприкінці минулого року" після того, як керівники банків провели збори з представниками місцевого регулятора. Водночас у різних банків були різні технічні можливості, тому хтось почав заморозку активів раніше, а хтось - пізніше, розповіло джерело.

Рішення про заморожування активів росіян Julius Baer ухвалив після повідомлення від Euroclear у квітні 2023 року з вимогою про дотримання санкційних обмежень проти громадян Росії та Білорусі, йдеться в листі клієнтам.

За матеріалами: Економічна правда
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6702
 0,1986
0,50
EUR
1
42,5205
 0,3372
0,80

Курс обміну валют на сьогодні, 10:29
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3652  0,00 0,00 39,8952  0,02 0,05
EUR 42,1717  0,03 0,07 42,9630  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7000  0,25 0,63 39,7200  0,25 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес