Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Сербія поставила на паузу плани роздачі росіянам паспортів на тлі реакції ЄС

 

Сербія призупинила плани пом'якшити правила отримання громадянства росіянами та іншими іноземними громадянами, які прожили в країні лише один рік, оскільки ЄС попередив, що може призупинити безвізовий режим для балканської країни.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє FT.

Законопроєкт, запропонований урядом у Белграді в квітні, передбачає, що одного року тимчасового проживання буде достатньо для отримання сербського паспорта іноземними громадянами, які працюють у місцевих компаніях або є самозайнятими особами. Наразі іноземці повинні прожити в Сербії щонайменше п'ять років, перш ніж подавати заяву на отримання громадянства.

Але Європейська комісія попередила, що вона стежить за безвізовим режимом Белграда "з метою запобігання та пом'якшення можливих ризиків для безпеки ЄС".

"У разі, якщо надання громадянства за схемами громадянства для інвесторів вважатиметься підвищеним ризиком для внутрішньої безпеки і державної політики держав-членів, безвізовий режим може бути призупинений", - йдеться в заяві Єврокомісії, надісланій електронною поштою.

Протягом останнього року Брюссель марно намагався чинити тиск на Белград, щоб той прийняв режим санкцій проти Росії, заборонив прямі рейси з країни і посилив заходи проти російських компаній і приватних осіб, які намагаються уникнути західних заборон на в'їзд і заморожування активів.

Радник сербського уряду заявив, що законопроєкт про спрощення правил отримання громадянства був "лише пропозицією", яка "не була прийнята".

Метою ширшої реформи, яка також передбачала спрощення правил реєстрації для іноземців, було залучення висококваліфікованих працівників для стимулювання економіки Сербії та підтримки виснаженого населення.

Новини про ймовірні законодавчі зміни у Сербії поширювалися в російськомовних соціальних мережах протягом останніх кількох тижнів, і нова хвиля емігрантів готувалася переїхати до Сербії в надії на те, що незабаром вони зможуть переїхати до інших європейських країн.

Оглядачі вважають, що сербський уряд, швидше за все, відкличе пропозицію через тиск з боку ЄС. "Зазвичай, коли Єврокомісія дає негативний висновок, Сербії стає важко просувати цей закон", - сказала Єлена Джанкич, співдиректор Обсерваторії глобального громадянства, аналітичного центру, що базується в Італії. "Інакше серби втратять безвізовий доступ до Європи, а для отримання цієї візової лібералізації в 2009 році знадобилося багато зусиль", - додала вона.

Замість цього, за словами Джанкич, уряд, швидше за все, намагатиметься продовжити дозвіл на проживання для приблизно 200 000 росіян, які прибули в країну з лютого 2022 року.

Ключові теги: Сербія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3969
 0,1376
0,35
EUR
1
42,3359
 0,0261
0,06

Курс обміну валют на 03.05.24, 11:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3315  0,04 0,11 39,8738  0,05 0,14
EUR 42,1796  0,00 0,01 42,9208  0,04 0,10

Міжбанківський ринок на 03.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,15 0,38 39,4400  0,12 0,29
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес