Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

У ЄС поки не знайшли 300 млрд євро активів Центробанку РФ, які мають піти на користь України – ЗМІ

 

Європейський Союз наразі так і не зміг підтвердити, що на території блоку заморожені саме 300 мільярдів євро активів Центрального банку Росії, які були заморожені в результаті російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це виданню Delfi повідомили кілька джерел у Брюсселі та Києві, пише "Європейська правда".

У вівторок 45 членів Європейського парламенту направили лист керівникам ЄС із вимогою створити єдиний реєстр заблокованих у Євросоюзі коштів Центробанку РФ і російських олігархів із зазначенням розмірів та місцеперебування цих коштів.

Європарламентарі стверджують, що досі такого реєстру не існує, а також вимагають, щоб Єврокомісія спонукала країни-члени ЄС ділитися з нею інформацією про заарештовані російські гроші "для створення ясної картини ситуації".

Підписанти листа вважають, що після збору необхідної інформації Єврорада та Єврокомісія мають виробити єдиний підхід до використання цих коштів на відновлення України і вважають особливо важливим, щоб ці кошти були використані саме в такий спосіб.

Високопоставлений співробітник Європейської комісії, який побажав зберегти інкогніто через відсутність повноважень зі спілкування зі ЗМІ, повідомив Delfi, що європейська фінансова влада, незважаючи на свої заяви про блокування 300 мільярдів євро, що належать ЦБ РФ, так і не виявила цих коштів.

За словами джерела, оцінки обсягів зарубіжних активів Росії ґрунтуються виключно на оцінках самого російського ЦБ, здійснених до початку вторгнення в Україну. У реальності ж, додало воно, сума заблокованих активів значно нижча.

Джерело Delfi в одній з експертних груп, що здійснюють взаємодію між Україною, ЄС і США з питань санкційного тиску на Росію, уточнило, що після блокування всіх операцій з російським ЦБ у лютому минулого року встановити місцезнаходження всіх 300 мільярдів євро російських резервів досі не вдалося.

Співрозмовник припускає, що це може бути пов'язано зі структурою управління російськими іноземними активами, яка, можливо, набагато складніша, ніж це уявлялося раніше. Ймовірно, частина російських активів може зберігатися в приватних банках, співробітництво яких із фінансовою владою ЄС ще належить забезпечити.

Нагадаємо, ще в листопаді 2022 року президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, Брюссель разом із партнерами розробить план конфіскації заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відбудову України та для компенсації збитків, завданих війною РФ.

За інформацією ЗМІ, Єврокомісія пропонує об'єднати заморожені російські активи на європейському або міжнародному рівні для інвестування, а прибуток з цього інвестування можна було б використати для фінансування відновлення України.

Ключові теги: ЄС, Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,7879
 0,1842
0,47
EUR
1
42,3821
 0,1032
0,24

Курс обміну валют на вчора, 11:13
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4537  0,11 0,28 39,9930  0,10 0,24
EUR 42,1926  0,09 0,20 42,9974  0,11 0,25

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7600  0,25 0,63 39,8100  0,26 0,66
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес