Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Швейцарія може змінити формат свого нейтралітету

 

Війна Росії проти України може спонукати Швейцарію змінити формат її нейтралітету: до парламенту країни внесли проєкт закону, який дозволив би Німеччині, Іспанії та Данії поставити Україні боєприпаси швейцарського виробництва.

Крім того, у законопроєкті пропонується дозволити владі країни продати Польщі, Словаччині та Чехії танки Leopard, що є в розпорядженні швейцарської армії, замість танків, які ті планують передати Києву. Про це в четвер, 2 лютого, повідомило агентство Bloomberg.

У розмові з виданням депутатка від Вільної демократичної партії Майя Рінікер, яка внесла цей проєкт на розгляд парламенту, пояснила: "Ми не можемо відмовитися від нейтралітету Швейцарії, але нам треба обговорити, які в нас є можливості для підтримки країн, що захищають ті самі демократичні цінності, що й Швейцарія".

Ще рік тому, до повномасштабного нападу Росії на Україну, подібні дискусії у Швейцарії неможливо було уявити, наголошує агентство. Швейцарія не постачала зброю жодній з воюючих сторін ні в Першу, ні в Другу світову війну.

На складі у Швейцарії є 96 "Леопардів"

Швейцарська армія має 96 німецьких танків Leopard, але вони вже десять років перебувають на складі, і їх планують вивести з експлуатації через невикористання. Для продажу танків парламент Швейцарії має ухвалити відповідне рішення.

Міністерство оборони Швейцарії повідомило Bloomberg, що поки що ні європейські країни, ні виробник військової техніки - німецький концерн Rheinmetall - не надіслали запити про купівлю танків.

Рінікер запропонувала продати виведені з експлуатації танки східноєвропейським країнам Європейського Союзу за символічною ціною: один швейцарський франк за машину. Однак, за її словами, під час обговорення в парламенті минулого тижня цю ідею відхилили. При цьому пропозицію продати зброю іншим країнам ЄС, окрім вільних демократів, підтримують центристська Зелена ліберальна партія та правоцентристська партія "Центр", яка вважає за доцільне продати ці танки за їхньою ринковою ціною. Водночас найбільша з представлених у парламенті консервативна Швейцарська народна партія не планує підтримувати законопроєкт, повідомив агентству її депутат Томас Ескі.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, 55 відсотків жителів країни виступають за те, щоби Швейцарія дозволила іншим країнам передати Україні зброю та боєприпаси швейцарського виробництва. 40 відсотків швейцарців - проти.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5860
 0,1976
0,50
EUR
1
42,2620
 0,0498
0,12

Курс обміну валют на сьогодні, 10:48
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3897  0,17 0,42 39,9597  0,20 0,50
EUR 42,1145  0,21 0,50 42,9172  0,23 0,53

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5750  0,20 0,52 39,5950  0,23 0,57
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес