Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Помста Трампа: навіщо нова більшість у Конгресі США заблокувала вибори спікера

 Олег Павлюк / Європейська правда

3 січня на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні мав розпочати роботу 118-й Конгрес США. 

Та його робота почалася з конфузу. Побоювання ЗМІ та конгресменів здійснилися: у Палаті представників забракло голосів, щоб призначити спікера. Це сталося вперше з 1923 року. 

Партія більшості - Республіканська - не змогла зібрати 218 голосів для затвердження своєї кандидатури, 57-річного представника з Каліфорнії Кевіна Маккарті. А отже, не можуть скласти присягу й інші члени палати, через що вона, по суті, не може працювати.

Як так сталося і чому, здавалося б, внутрішньополітична американська подія має значення і для України?

Другий шанс Кевіна Маккарті

За іронією долі, у 1987 році тоді ще студенту Маккарті відмовили у стажуванні в Конгресі в офісі республіканця Білла Томаса. Але він натомість пішов у менш престижне місце в рідній Каліфорнії - й швидко проклав собі кар'єрний шлях аж до керівника республіканської більшості в легіслатурі штату. 

А коли у 2006 році Томас оголосив про відставку, Маккарті подався на вибори до Палати представників - і відтоді стабільно перемагав у своєму окрузі.

А з 2014 року Маккарті став лідером республіканців у Палаті представників. І наступного року в нього з'явилась нагода поборотися за високу посаду спікера Палати після відставки Джона Бейнера (який, і це знову іронія долі, пішов під тиском з боку правого крила однопартійців).

Та Маккарті втрапив у публічний скандал, "обмовившись", що Республіканська партія створила комітет із розслідування терактів 2012 року в Лівії (тоді загинув американський посол), аби підірвати шанси демократки Гілларі Клінтон на обрання президентом. Цим він порушив неписане правило не розкривати публічно мотивації діяльності комітету. І до цього додались чутки про нібито подружню зраду Маккарті та його недостатню "консервативність".

Урешті, Маккарті довелося зняти свою кандидатуру з виборів спікера Палати. Тим не менш, він продовжив збирати довкола себе коло прихильників, вочевидь чекаючи нагоди домогтися кар'єрного зростання.

З цієї причини республіканець налагодив особисті відносини з Дональдом Трампом, який якраз готувався стати президентом США.

Маккарті захищав Трампа під час усіх скандалів.

Зокрема, захищав у справах про втручання Росії у вибори 2016 року (хоча в приватних розмовах припускав, що "Путін платить Трампу"), чи то спробі імпічменту через тиск на президента України Володимира Зеленського (тут же він потрапив у ще один скандал, заявивши в інтерв'ю, що це не Трамп просив Зеленського про послугу, а сам Трамп пропонував послугу Зеленському - що не відповідає дійсності).

Здавалося б, стосунки Маккарті й Трампа охололи після штурму Капітолія 6 січня 2021 року, коли лідер республіканців у Палаті представників навіть закликав президента взяти на себе "частину відповідальності". 

Та пізніше Маккарті знову публічно зустрічався з Трампом - і раптово перестав підтримувати ініційоване демократами розслідування подій 6 січня в нижній палаті Конгресу, назвавши його підставним.

І вже в грудні 2022 року Трамп публічно підтримує кандидатуру Маккарті на посаду спікера Палати представників, бо він "заслуговує на цей шанс".

То що ж завадило Маккарті отримати омріяну посаду з другої спроби?

Never Kevin Republicans

Для того щоб скористатися цим шансом, Кевін Маккарті намагався заручитися підтримкою якнайбільшого кола республіканців, активно беручи участь у передвиборчій кампанії перед проміжними виборами 2022 року. 

Тоді, нагадаємо, партія очікувала на "червону хвилю", яка дозволить їй узяти під контроль обидві палати Конгресу й посилити позиції перед виборами президента-2024.

Та в Сенаті демократи не просто зберегли, а навіть трохи збільшили перевагу (було 50, стало 51), а в Палаті представників республіканці хоч і здобули перемогу, та зовсім не таку велику, як очікувалось (222 проти 213).

У такій ситуації для Маккарті в буквальному сенсі кожен голос мав значення, адже спікера обирають простою більшістю від тих, хто бере участь у голосуванні - тобто навіть п'ять республіканців могли змінити хід обрання спікера.

І такі п'ять республіканців знайшлися дуже швидко.

Це - представники ультраправого "Кокусу свободи", який провів понад 40 своїх представників до нижньої палати Конгресу, що їх у ЗМІ навіть охрестили "аж-ніяк-за-Кевіна" (Never Kevin Republicans). 

До цієї неформальної групи увійшов, серед іншого, Енді Біггс, який змагався з Маккарті за номінацію на посаду спікера Палати представників від партії (і набрав 31 голос).

Формальні претензії до Маккарті з боку "аж-ніяк-за-кевінців" нагадують ситуацію 2015 року: він недостатньо консервативний і має понести відповідальність за провал партії на проміжних виборах.

Фактично ж ультраправі, як показали пізніші події, прагнули посилити свої позиції, отримавши більше впливу на ухвалення рішень у Палаті представників: в обмін на підтримку вони висунули низку вимог, більшість яких Маккарті в останню мить, після кількатижневих торгів, вирішив прийняти.

Одна з головних поступок: спікера можна буде звільнити за клопотанням п'яти членів Республіканської партії в Палаті представників, а не мінімум половини, як було погоджено раніше. 

Також ідеться про дозвіл конгресменам вилучати фінансування з конкретних програм на зарплати федеральним держслужбовцям, створення підкомітету з розслідування "використання федерального уряду як зброї" (вочевидь, спрямованого проти адміністрації Байдена), припинення практики дистанційного голосування, запровадженої в часи пандемії за головування Ненсі Пелосі, скорочення терміну повноважень працівників управління з питань етики Конгресу тощо.

Що на це сказали "аж-ніяк-не-кевінці"? "Розпливчастий ультиматум, якому бракує конкретики й змісту". 

Тож і результат голосування за посаду спікера Палати представників був прогнозований.

Три провальні спроби

Зустріч республіканців перед засіданням Палати представників 3 січня - першим для Конгресу 118-го скликання - відбувалася на підвищених тонах.

Маккарті переконував своїх колег, що "заслужив на посаду". Причому настільки, що, як подейкували інсайдери у Вашингтоні, почав переносити свої речі до кабінету Ненсі Пелосі.

Та ще до голосування Маккарті визнав, що більше п'яти республіканців голосуватимуть проти нього, що фактично позбавляло його шансів на обрання з першої спроби. Адже жоден член Демократичної партії, хай теоретично й міг підтримати республіканця на посаді спікера, вирішив не голосувати проти своєї кандидатури - Хакіма Джеффріса.

Але для Маккарті все обернулося ще гірше.

Перший раз, коли питання обрання спікера було винесене на голосування, його підтримали лише 203 члени Республіканської партії. Ще десять - віддали голоси за вже згаданого Енді Біггса, ще троє віддали по одному голосу за інших кандидатів, а шість - за Джима Джордана, колишнього главу "Кокусу свободи", який... сам же формально й номінував Маккарті на засіданні.

Другий раз Джордана підтримали вже 19 республіканців - усі, хто в минулому "раунді" голосували проти Маккарті. А на третій раз це число вже зросло до 20 - республіканець Браян Дональдс заявив, що в Маккарті "просто немає голосів", і партії треба знайти нового кандидата або вирішити, що робити далі. 

І це попри те, що Джордан обидва рази знову висував кандидатуру Маккарті на голосування й закликав об'єднатися довкола нього.

На цій ноті обрання спікера Палати представників перенесли на наступний день - середу.

Ультраправі, які виступають проти Маккарті, пропонували обрати спікером ультраправого, який Маккарті публічно підтримує. Глухий кут.

Востаннє обрання спікера Палати представників не з першої спроби траплялося у 1923 році. 

Причому паралелі доволі показові: тоді республіканці (щоправда, не ультраправі, а прогресивні) відмовились підтримувати кандидатуру консервативного Фредерика Джилета й вимагали змін у процедурі роботи палати. 

За Джилета все ж проголосували з дев'ятого разу через два дні після початку обрання.

Три шляхи виходу з кризи

До обрання спікера єдине, що може робити Палата представників, - голосувати за обрання спікера. Жоден її член не може скласти присягу; посади в комітетах не можуть бути заповнені; жодного законодавчого рішення не може бути ухвалено.

Сам Маккарті після провальних голосувань заявив, що готовий боротися до кінця. 

"Можливо, в палаті й відбувається битва, але це битва за голоси однопартійців і за країну, і мене це влаштовує", - сказав він журналістам. Найдовша в історії "битва" за обрання спікера Палати представників, яка відбулася далекого 1855 року, тривала два місяці й 133 голосування.

Наразі існують три варіанти, як може розгортатися ситуація далі. 

Перший і найбільш сприятливий для Маккарті полягає в тому, що він знайде аргументи й переконає своїх однопартійців проголосувати за нього. Ймовірність такого сценарію, якщо поглянути на події вівторка, наразі досить сумнівна - тим паче, що навіть Трамп висловив сумніви в тому, чи доцільно підтримувати Маккарті далі.

Другий варіант - це поява нової консенсусної кандидатури на посаду спікера нижньої палати Конгресу замість Маккарті. 

Але й тут проблема в тому, що поки такої кандидатури немає: найбільш імовірна альтернатива, партійний "батіг" Стів Скаліс, категорично відкидає плани стати спікером і всіляко підтримує Маккарті, а з боку ультраправих республіканців популярних кандидатур наразі просто немає.

Третя можливість, яка виринала ще під час змагання Маккарті за номінацію на посаду спікера від республіканців, є поки суто теоретичною: помірковані представники обох партій можуть висунути альтернативного кандидата й разом зібрати достатньо голосів за нього.

Якщо всі демократи погодяться на такий план, то їм буде достатньо лише п'ятьох голосів від Республіканської партії. Та, знову-таки, невідомо ані потенційних імен таких кандидатів, ані того, чи взагалі знайдеться стільки республіканців, згодних проголосувати проти своєї партії.

Спікер Палати представників - не лише третя особа США за конституцією (після президента й віцепрезидента). Так склалося, що він має вагомий неформальний вплив на законодавчу діяльність Конгресу - від погодження законів до розподілу посад у комітетах. Не варто забувати й про роль спікера всередині партії, як це було у випадку з Ненсі Пелосі.

А отже, за обранням спікера нижньої палати Конгресу варто пильно стежити і в Україні, адже від його (чи її) особи залежатиме й подальша підтримка в протистоянні з Росією.

Консервативні республіканці вже не раз заявляли, що налаштовані посилити контроль над допомогою Києву; сам Маккарті говорив про небажання виписувати "безлімітний чек" (хай що це означає). 

Проте посилення впливу ультраправих загрожує не просто контролем, а й скороченням допомоги Україні.

Ключові теги: США
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на вчора, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес