Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

МІ-5 заявила, що через війну в Україні Москва втратила сотні агентів

Керівник британської контррозвідки МІ-5 Кен Маккаллум заявив, що за час війни Росії проти України російська розвідувальна мережа за кордоном зазнала найсильнішого удару в сучасній історії.

При цьому Маккаллум зазначив, що Британія має бути готовою до агресії з боку Росії ще впродовж багатьох років.

У щорічному звіті, присвяченому загрозам, що стоять перед Британією, керівник контррозвідки повідомив, що по всьому світу вислали понад 600 працівників російських посольств, з яких, за його словами, понад 400, найімовірніше, були шпигунами.

"Це завдало найсильнішого у новітній європейській історії стратегічного удару по російській розвідці", - зазначив Маккаллум.

Тільки з Британії вислали 23 російських шпигуни, які працювали під дипломатичним прикриттям, заявив керівник МІ-5.

Крім того, більш ніж сотні росіян, якими Москва хотіла замінити дипломатів, що повернулись на батьківщину, відмовили в дипломатичній візі з міркувань національної безпеки.

"Нам не можна заспокоюватись, - додав шеф британської контррозвідки, - ми маємо бути готові до відкритої чи прихованої агресії Росії проти Британії найближчими роками".

За словами очільника британської контррозвідки, Росія й надалі становитиме для Британії як таємну загрозу в особі шпигунів і кібератак, так і відкриту - у вигляді умисного підвищення цін на енергоносії та цілеспрямованої дезінформації населення. "Вони продовжать завдавати своїх ударів", - застеріг він.

Загроза з боку Ірану й Китаю

Серед країн, що становлять загрозу британській безпеці, Маккаллум, як і в минулі роки, назвав Іран і Китай. За словами чиновника, цього року МІ-5 викрило щонайменше 10 потенційних спроб з боку Ірану викрасти або вбити британських громадян чи осіб, що мешкають у Британії. З моменту тогорічної доповіді вдалося запобігли ще 8 терористичним нападам, що були на останніх етапах розробки.

Минулого тижня британська поліція попередила низку іранських журналістів, що живуть і працюють в країні, про потенційну загрозу для їхнього життя. Маккаллум додав, що МІ-5 у тісному партнерстві з колегами в країні та за кордоном працює над тим, щоб завадити "абсолютно неприйнятній діяльності". Він нагадав, що Іран готовий до таких "безрозсудних дій" по всій Європі.

Ще одним "великим і одвічним викликом" залишається, за словами глави МІ-5, Китай, який не соромиться у засобах, щоб стежити за супротивниками режиму, а часом і залякувати їх. Як приклад він навів нещодавній випадок, коли один з учасників продемократичного руху зазнав нападу в китайському консульстві в Манчестері.

"Ми бачимо нові ознаки таких репресій", - сказав керівник МІ-5, уточнивши, що це виходить за межі повідомлень про так звані поліцейські відділки, які створює Пекін за кордоном. Ці відділки, офіційно покликані допомагати китайським громадянам з вирішенням адміністративних питань, але за деякою інформацією, насправді чинять тиск на незгодних з режимом і змушують їх під різними приводами, зокрема й шляхом шантажу, повернутися на батьківщину.

"Ми не терпітимемо залякувань і переслідувань британських громадян або тих, хто обрав Британію своїм домом", - заявив у зв'язку з цим Маккаллум.

Ще в січні МІ-5 виступило з попередженням про спроби Китаю впливати на британську політику. За словами очільника контррозвідки, китайські спецслужби й далі намагаються впливати на громадське життя в країні, вербуючи потенційних агентів серед членів місцевих рад або кандидатів у члени парламенту.

Теракти і зброя, зроблена на 3D принтерах

Серйозною загрозою, як і раніше, залишається тероризм, хоча, за словами Маккаллума, ця проблема стоїть вже не так гостро, як кілька років тому.

З 2017 року МІ-5 разом з поліцією запобігли 37 терористичних актів, що були на останніх стадіях реалізації. Їх готували як ісламісти, так і ультраправі екстремісти, сказав голова відомства. Останні активно вербують агентів впливу по всьому світу та займаються поширенням теорій змови.

За словами Маккаллума, МІ-5 спостерігає, як деякі міжнародні терористичні угруповання намагаються провести реорганізацію. Спецслужби також намагаються вирішити надзвичайно складну проблему терористів-одинаків, яких дуже важко визначити й перешкодити реалізації їхніх задумів.

Він також згадав про зростання кількості спроб придбати вогнепальну зброю, зокрема, створену на 3D принтерах.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,4716
 0,1144
0,29
EUR
1
42,1833
 0,0787
0,19

Курс обміну валют на вчора, 10:26
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3646  0,03 0,06 39,9142  0,05 0,11
EUR 42,1417  0,03 0,06 42,9504  0,03 0,08

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4500  0,13 0,32 39,4700  0,13 0,32
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес