Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Законопроєкт про запуск ринку віртуальних активів дійшов до рівня узгодження з міністерствами та МВФ - НКЦПФР

12:42 02.10.2023 |

Фінанси

 

Законопроєкт про запуск ринку віртуальних активів (ВА) в Україні, над яким рік працює Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) спільно з представниками Ernst&Young за підтримки проєкту USAID Financial Sector Reform, наразі на етапі узгодження з іншими міністерствами, відомствами й депутатами, повідомив член НКЦПФР Юрій Бойко.

"Зараз іще проводимо консультації з МВФ, і сподіваюся, що після всіх цих узгоджень буде швидко ухвалено цей законопроєкт", - сказав він на панельній дискусії "Європейське регулювання ринку криптовалют: імплементація в Україні", що відбулася в рамках VII Харківського міжнародного юридичного форуму.

Бойко нагадав, що в Україні ще на початку 2022 року було підписано закон "Про віртуальні активи", однак він не набув чинності, оскільки передбачав необхідність змін до Податкового кодексу, які так і не було розроблено.

"Коли почали розробляти зміни до Податкового кодексу, зрозуміли, що ухвалений закон має важливі недосконалості", - наголосив член комісії. Він додав, що в основу оновленого законопроєкту покладено європейський регламент MiCA (Markets in Crypto assets), ухвалений Європейським парламентом у квітні цього року.

Щодо оподаткування, то, як уточнив Бойко, в основу було покладено оподаткування інвестиційного доходу. "Є певні ознаки, що вони (віртуальні активи - ІФ-У) працюють як фінансові інструменти, такий принцип і впровадили", - пояснив він, зазначивши, що умов для правового арбітражу в оподаткуванні ВА і цінних паперів не повинно бути.

Член НКЦПФР додав, що з огляду на запуск нового ринку регулятор пропонує деякі невеликі поблажки, однак їх може бути вилучено на етапі узгодження законопроєкту або під час його проходження в парламенті. Серед них, зокрема, - відсутність оподаткування за суми активів до 670 тис. грн, ставка 5% за інвестицій у віртуальні активи на строк понад рік, однак базова ставка - 18% +1,5% військового збору.

За словами Бойка, важливим є те, що, згідно з MiCA, будь-яка компанія, яка отримала авторизацію в Європі, може пропонувати власні послуги на єдиному європейському ринку для споживачів усіх країн ЄС. Хоча Україна поки що не є повноцінним членом ЄС, але, маючи закон з імплементованими в нього положеннями регламенту MiCA, у недалекому майбутньому Україна може запропонувати криптокомпаніям вести бізнес у своїй юрисдикції за єдиними європейськими правилами, зазначив член комісії.

Як повідомлялося, раніше голова профільного парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної діяльності Данило Гетманцев розкритикував НКЦПФР за затягування з поданням законопроєкту про ВА до парламенту та припустив, що комітет може запропонувати свій варіант законопроєкту.


Законопроєкт про запуск ринку віртуальних активів дійшов до рівня узгодження з міністерствами та МВФ - НКЦПФР


За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: bitcoin
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3969
 0,1376
0,35
EUR
1
42,3359
 0,0261
0,06

Курс обміну валют на 03.05.24, 11:03
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3315  0,04 0,11 39,8738  0,05 0,14
EUR 42,1796  0,00 0,01 42,9208  0,04 0,10

Міжбанківський ринок на 03.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,15 0,38 39,4400  0,12 0,29
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес