Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Банкіри очікують збереження Нацбанком облікової ставки на рівні 25%

21:01 07.12.2022 |

Фінанси

 

Національний банк України (НБУ) знову збереже облікову ставку на рівні 25% на засіданні 8 грудня, прогнозує більшість банкірів, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна" в середу.

"Упевнений, що Нацбанк 8 грудня ухвалить рішення зберегти облікову ставку на поточному рівні 25%, оскільки немає підстав ні для її підвищення, ні для зниження. За підсумками жовтня інфляція дещо прискорилася, але залишається в межах прогнозної траєкторії НБУ. В будь-якому разі прямого впливу на інфляційні процеси рівень облікової ставки зараз не має", - сказав голова правління Юнекс Банку Іван Світек.

За його словами, здебільшого зростання споживчих цін провокується через логістичні обмеження і руйнування виробничих об'єктів. Отже, подальше збільшення облікової ставки не зможе істотно вплинути на інфляцію.

"З іншого боку, і до зниження ставки в поточних умовах НБУ навряд чи вдасться. Ефект монетарної трансмісії, на який розраховував регулятор, підвищуючи ставку до поточного рівня, ще не вичерпаний", - додав він.

Світек зазначив, що підвищення ставок за вкладами фізичних осіб триває і дещо прискорилося в грудні через перегляд дохідності вкладів великими гравцями, проте зараз для досягнення поставленої регулятором мети немає сенсу знижувати облікову ставку цього місяця.

Збереження облікової ставки на рівні 25% прогнозує також аналітик стратегічного розвитку банку "Південний" Костянтин Хведчук.

"Доки інфляція продовжує наближатися до 30% р/р, а інфляційні очікування утримуються на високому рівні, для НБУ необхідно забезпечити зіставну вартість гривневих ресурсів в економіці. Тому прийматимуться рішення для прискорення перенесення попередньої зміни облікової ставки на ринкові ставки, наприклад, підвищення нормативів обов'язкових резервів або випуск термінових депозитних сертифікатів", - зазначив він.

Його думку поділяє начальник аналітичного відділу Sense Bank Олексій Блінов, який також очікує збереження облікової ставки на поточному рівні.

Той самий прогноз висловив і директор департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Микола Войтків.

"Ми не очікуємо зміни облікової ставки, оскільки не сталося істотних змін у макросередовищі за останній місяць. Є стабілізація за курсом, при цьому інфляційні очікування залишаються високими", - зазначив він.

Він додав, що, водночас, імовірно, регулятор зменшить процентні ставки за депозитними сертифікатами (зараз 23% річних) і їх терміновість, з метою стимулювання вкладення банками коштів в ОВДП.

"Облікова ставка залишиться без змін у середньостроковій перспективі. По-перше, немає передумов до її перегляду, оскільки рівень інфляції залишається високим. По-друге, НБУ дав орієнтир, що не переглядатиме її до першого кварталу 2024 року", - зазначив голова ОТП Банку Володимир Мудрий.

У свою чергу заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Оксана Шведа нагадала, що до сфери завдань монетарного комітету належить не лише облікова ставка, а й рішення щодо стимуляції роботи монетарних інструментів для досягнення мети. Тому, за її словами, є імовірність, що НБУ на засіданні 8 грудня оголосить про рішення стосовно норми обов'язкового резервування, яка включатиме поточні або термінові рахунки в усіх валютах.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5860
 0,1976
0,50
EUR
1
42,2620
 0,0498
0,12

Курс обміну валют на вчора, 10:48
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3897  0,17 0,42 39,9597  0,20 0,50
EUR 42,1145  0,21 0,50 42,9172  0,23 0,53

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5750  0,20 0,52 39,5950  0,23 0,57
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес