Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Турбулентність вляглася. У НБУ оцінили ситуацію з курсом долара

18:12 09.08.2022 |

Фінанси

 

Ситуація на готівковому валютному ринку стабілізується. Зокрема, в Нацбанку бачать позитивні результати від рішення щодо заборони обмінникам публікувати курс долара на табло.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на слова першої заступниці голови Національного банку України Катерини Рожкової в ефірі телемарафону.


Обмінні пункти

"Заборона публікувати курс (в обмінниках, - ред.) було одним із рішень в комплексі, коли ми підійшли до регулювання готівкового валютного ринку. Наше рішення має цілий комплекс вимог до небанківських обмінних пунктів, в тому числі вимоги, які мають убезпечити клієнтів і касирів, вимог щодо проведення операцій з обов'язковим використанням РРО", - зазначила вона.

Рожкова додала, що одним із додаткових пунктів стала вимога припинити публікацію курсу валют. Для такого рішення було кілька причин.

"По-перше, ми побачили, що часто не відповідає курс, який ми бачимо на табло, тому курсу, за яким реально здійснюється операція - це введення в оману. По-друге, дійсно, після нашого рішення (про підвищення курсу, - ред.) ми побачили, що деякі обмінні пункти почали використовувати ситуацію в спекулятивних цілях, розганяючи курс, хоча підстав для цього не було", - пояснила Рожкова.

Банки

У НБУ додали, що наразі турбулентність на готівковому ринку вляглася, ринок заспокоївся.

"Одним з наших рішень було ще й дозволити банкам пропонувати більше готівкової валюти, це також спрацювало. На сьогодні ми очікуємо, що банки, для того аби задовільняти громадян, розпочнуть роботу своїх відділень в тому числі в вихідні дні, щоб не було ажіотажного попиту", - розповіла Рожкова.

За її словами, рішення НБУ в комплексі вже принесли результат, тож у Нацбанку сподіваються, що в майбутньому це буде запорукою відносної стабілізації на готівковому ринку.

Скасування заборони

Рожкова також пояснила нещодавні рішення щодо скасування певних валютних заборон. Так, на початку війни НБУ заборонив банкам і обмінникам купувати у громадян валюту за курсом нижчим, ніж встановлено НБУ.

"В перші дні було дуже багато страшних речей і людям, аби переїхати кудись, потрібна була гривня. Вони здавали долари, які мали, і ми побачили, що деякі пункти валют приймають долари за дуже заниженим курсом. Було встановлено 29,25 гривень за долар - курс НБУ, а приймали за курсом 24-25 гривень. Сьогодні, коли ринок вже збалансувався і ситуація трошки вирішилася, ми не бачимо потреби в цій забороні і ми її відмінили", - розповіла представниця НБУ.

Податок у 10%

Також нещодавно у ЗМІ з'явилася інформація про плани щодо введення додаткового оподаткування імпорту (податок у 10%).

"В умовах, коли ми витрачаємо міжнародних резервів більше, ніж отримуємо, тому що експорт скоротився більше ніж на 40%, а імпорт досяг майже довоєнного рівня, в нас ці резерви дуже лімітовані. В умовах, коли є великий дефіцит бюджету, звичайно, треба застосовувати якісь додаткові механізми. Ми разом з Міністерством фінансів дивились на досвід інших країн і вважаємо, що додатковий податок зміг би вирішити одночасно дві ці проблеми (додаткове надходження до бюджету та зниження тиску на наші міжнародні резерви)", - пояснила Рожкова такі наміри.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що ситуація на готівковому валютному ринку в Україні поступово стабілізується. За оцінками експерта Тараса Котовича, збалансування ринку відбувається, зокрема завдяки зменшенню ажіотажного попиту, а також збільшенню пропозиції готівкової валюти.

За матеріалами: РБК-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,7879
 0,1842
0,47
EUR
1
42,3821
 0,1032
0,24

Курс обміну валют на вчора, 11:13
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4537  0,11 0,28 39,9930  0,10 0,24
EUR 42,1926  0,09 0,20 42,9974  0,11 0,25

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7600  0,25 0,63 39,8100  0,26 0,66
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес