Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Кабмін закріпив перехід Експортно-кредитного агентства під контроль НБУ

 

Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні 10 вересня затвердив нову редакцію статуту ПрАТ "Експортно-кредитне агентство" (ЕКА), відповідно до якої діяльність ЕКА регулюватиме Національний банк України (НБУ).

Як повідомляється на сайті Міністерства економіки України, зміни до статуту ЕКА затверджено на виконання закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективного функціонування Експортно-кредитного агентства" від 24 березня 2022 року (№ 2154-IX). Вони, зокрема, передбачають спеціальний статус Експортно-кредитного агентства як страховика-резидента. ЕКА є юридичною особою приватного права, яке провадить діяльність на комерційній основі. На нього не поширюються вимоги закону України "Про управління об'єктами державної власності". Діяльність агентства регулює Нацбанк.

В оновленому статуті встановлено, що мінімальна частка корпоративних прав держави має становити не менше ніж 50% статутного капіталу плюс одна акція. Також розширено види діяльності зі страхування та перестрахування.

Крім того, внесено зміни до положення про наглядову раду ЕКА. Зокрема, визначено, що її кількісний склад не може бути меншим, ніж три особи, а кількість незалежних членів наглядової ради має становити більшість у загальному складі.

"Ми перезавантажуємо роботу Експортно-кредитного агентства, щоб перетворити його на потужний інструмент нарощування експорту українських товарів та послуг і сприяти підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції (...).Тепер страхування з боку ЕКА є основним видом забезпечення кредиту, а кожен кредитний договір на суму до 20 млн грн автоматично підтверджується агентством. Тож банкам, які є агентами, не потрібно формувати додаткові резерви або вимагати застави від клієнтів", - зазначає перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко, слова якої наводяться у повідомленні.

Як повідомлялося, завдяки змінам до законодавства про діяльність ЕКА Нацбанк доповнив перелік прийнятного забезпечення, визначений положенням №351, гарантіями та договорами страхування ПрАТ "Експортно-кредитне агентство". Це дало змогу ЕКА спільно з банками запустити спеціальну програму доступного фінансування експортерів на час дії воєнного стану. Від початку її запуску загальна сума потенційно підтриманого експорту сягнула понад 270 млн грн.

Згідно з повідомленням, під час дії воєнного стану ЕКА почало страхувати кредити на виконання експортного контракту за спрощеними вимогами до застави та покриваючи, зокрема, військові ризики.

Також уряд максимально спростив взаємодію держави та експортера, забезпечивши видачу страхового покриття в автоматичному режимі після схвалення банком кредитної угоди.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6702
 0,1986
0,50
EUR
1
42,5205
 0,3372
0,80

Курс обміну валют на вчора, 10:29
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3652  0,00 0,00 39,8952  0,02 0,05
EUR 42,1717  0,03 0,07 42,9630  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7000  0,25 0,63 39,7200  0,25 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес