Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Україна різко збільшила імпорт бензину перед підняттям акцизів

Україна різко збільшила імпорт бензину перед підняттям акцизів

 

Імпорт автомобільних бензинів набирає обертів, у серпні добовий обсяг постачань палива з-за кордону зріс на 30%, до 4,87 тис. тонн, свідчать дані Консалтингової групи «А-95». Проте учасники ринку зазначають, що в третій декаді місяця слід очікувати зменшення темпів постачань.

Тенденція зростання зберігається з квітня, але в серпні обсяги добових постачань сягнули максимальних значень.

Збільшенню імпорту високооктанового палива протягом останніх чотирьох місяців сприяло сезонне зростання попиту, а в серпні учасники ринку почали готуватися до вересневого підвищення акцизу. «Реалізація в роздробі в серпні практично не змінилася, але на очікуваннях зростання ставок акцизу компанії везуть більше, ніж потрібно», - зазначає представник однієї з мереж.

Зростання попиту на внутрішньому ринку задовольнялося переважно завдяки збільшенню постачань бензину з південного напрямку. Зокрема у серпні компанії активно купували паливо з Греції. Згідно з даними «А-95», за 18 днів місяця імпортери привезли 19,4 тис. тонн бензину, це на 10,8 тис. тонн більше порівняно з аналогічним періодом липня.

Приріст обсягів постачань з Румунії був скромнішим, із цього напрямку було імпортовано 20,1 тис. тонн палива, це на 3,3 тис. тонн більше, ніж за 18 днів липня.

На західному напрямку збільшилися закупівлі бензину з Німеччини й Польщі, тоді як імпорт продукту з Литви зменшився. Відвантаження з Польщі зросли з 11,1 тис. тонн до 17,4 тис. тонн, переважно шляхом збільшення залізничних відправлень палива з термінала Orlen у Журавиці.

Утім, попит на німецький бензин, який продає компанія Unimot автообсягами, також збільшився. «Зазвичай ми продаємо не більше 1,5 тис. тонн бензину, але у серпні плануємо продати близько 2 тис. тонн», - повідомили в компанії. Нагадаємо, Unimot продає бензин німецьких виробників Total і PCK Shwedt, якість якого вже змогла оцінити чимала кількість українських компаній.

Прямі постачання бензину з Німеччини за 18 днів серпня зросли на 5,8 тис. тонн - до 12,9 тис. тонн. Майже весь обсяг імпортується великими українськими мережами з НПЗ Holborn у Гамбурзі.

Відвантаження бензину з Литви скоротилися на 3,9 тис. тонн до 9,1 тис. тонн. Скорочення постачань було зумовлено проведенням реконструкції на терміналі у Моцкаві. Як наслідок, у серпні звідти не було відправлено жодного потягу з бензином.

Учасники ринку вважають, що в третій декаді серпня імпорт бензинів почне зменшуватися. «Не варто очікувати, що такий темп відвантажень збережеться весь місяць. У планах багатьох компаній були постачання до 20 серпня, щоб встигнути спрацювати за старими ставками акцизу», - зазначає представник великої української мережі. Якщо темпи постачань зберігатимуться, то за підсумками серпня обсяг імпорту досягне 150 тис. тонн. Але, як зазначає співрозмовник, імпорт бензину цього місяця становитиме лише 120-130 тис. тонн.

За матеріалами: EnKorr
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2975
 0,0484
0,12
EUR
1
45,8980
 0,0785
0,17

Курс обміну валют на сьогодні, 10:37
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9780  0,06 0,16 41,6116  0,03 0,08
EUR 45,3780  0,07 0,16 46,1920  0,14 0,30

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2800  0,05 0,13 41,3400  0,02 0,06
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес