Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

В Україні хочуть сформувати мінімальний запас нафти і нафтопродуктів на основі 3% від обсягу реалізації учасниками ринку – законопроект

 

Енергокомітет Верховної Ради розглянув законопроект №9024 про формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів (МЗНН), який формуватиметься за рахунок щорічного накопичувального перерахування учасниками ринку 3% від запропонованого пального, передає Енергореформа.

Як повідомив заступник міністра енергетики Микола Колісник у ході презентації документа на засіданні енергокомітету 15 травня, документ передбачає формування МЗНН в обсязі 61-денного середньодобового внутрішнього споживання в країні.

"Ми визначили, що початковий крок - це 3% від певної бази - 61 дня споживання (...) Це той обсяг, який на сьогодні вже здебільшого сформований учасниками ринку, тобто якогось обтяження для учасників ми не створимо", - зазначив він.

При цьому, за словами Колісника, законопроект передбачає встановлення для учасників ринку мінімальних часток у МЗНН в обсязі 2 тис. тонн нафти або нафтопродуктів - для імпортерів та 50 тис. тонн - для виробників.

Відповідно до документа, учасники можуть поповнювати МЗНН тим видом продукту, яким вони оперують на ринку: нафтою, бензином, дизпаливом чи зрідженим газом.

Структура МЗНН передбачає його формування у співвідношенні 30% - нафти та 70% нафтопродуктів. Своєю чергою 70% структури запасу самих нафтопродуктів має становити дизпаливо, а 30% - бензин та скраплений газ за умови можливої заміни скрапленого газу бензиновим еквівалентом.

Як пояснив Колісник, законопроект містить перехідні норми, які передбачають можливість зберігання МЗНН не лише на нафтобазах, а й на АЗС.
Також допускається зберігання не більше 50% МЗНН за кордоном: у сусідніх з Україною країнах ЄС та інших країнах-членах Енергетичного співтовариства, в яких запроваджено систему зберігання мінімального запасу.

При цьому голова енергокомітету Ради Андрій Герус зазначив, що можливість розосередження МЗНН на різних об'єктах зберігання є вкрай важливою з погляду енергобезпеки країни.

"Якщо обсяги розподілити по всіх можливих АЗС, нафтобазах та за кордоном, це буде досить велика розосередженість, і великі обсяги нафтопродуктів в одному місці не зберігатимуться. Тому будуть правильно та коректно підібрані механізми, як можна зберігати", - сказав він.

Законопроект також запроваджує визначення понять оператора та відповідального зберігача, які надають послуги зберігання МЗНН на власних потужностях. При цьому оператором може бути суб'єкт будь-якої форми власності, який відповідає законодавчим критеріям.

Як зазначив заступник міністра енергетики, метою законопроекту відповідно до європейських принципів є виключно створення механізму покриття фізичного дефіциту нафти та нафтопродуктів у кризових ситуаціях. При цьому МЗНН не має впливати на цінову ситуацію на ринку.

Відповідно до документа, Кабінет міністрів зберігає за собою право моніторингу належної якості палива у МЗНН та проведення аудиту його якості відповідними органами.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2214
 0,0059
0,02
EUR
1
42,3670
 0,0750
0,18

Курс обміну валют на сьогодні, 10:56
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9582  0,03 0,08 39,5025  0,05 0,12
EUR 42,1375  0,11 0,27 42,9400  0,08 0,18

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,1350  0,02 0,04 39,1600  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес