Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Рада зобов'яже розсекретити вартість матеріалів на будівельних тендерах

16:48 17.07.2024 |

Право

 

Верховна Рада схвалила за основу проєкт закону "Про внесення змін до закону "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)".

Відповідний законопроєкт №11057 у першому читанні підтримали 276 депутатів, повідомив заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

"Пропонують відкрити ціни, які ховають закупівельники: оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)", - зазначив депутат.

Згідно із пояснювальною запискою до законопроєкту, його метою є прозоре використання коштів під час публічних закупівель послуг з поточного ремонту, робіт з будівництва шляхом оприлюднення інформації про ціни на матеріальні ресурси, як під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, так і у мирний час.

Автори документа вказують, що лише за час повномасштабного вторгнення (2022-2023 роки) за кодом національного класифікатора ДК 021:2015 - 450000000-7 "Будівельні роботи та поточний ремонт" було укладено договорів про закупівлю на загальну суму понад 518 млрд гривень. У той час як на придбання та ремонт озброєння Міністерством оборони України витрачено 664 млрд гривень.

При цьому більшість бюджетних видатків фінансується за рахунок зовнішньої фінансової підтримки міжнародних партнерів та запозичень, що підтверджує необхідність посилення прозорості у витрачанні публічних коштів на будівництво та ремонти.

Крім того, Єврокомісія вже рекомендувала Україні посилити прозорість і відкритість публічних закупівель та зменшити кількість винятків з закупівельного законодавства під час воєнного стану.

При цьому, у переважній більшості випадків замовники уникають публікації у системі "Прозорро" інформації про вартість матеріальних ресурсів, що будуть використані згідно договору про закупівлю у будівництві та ремонті, обмежуючись публікацією загальної договірної ціни.

Проведений аналіз закупівель вартістю більше 20 млн гривень показав, що замовники оприлюднюють документи, які містять ціну на матеріальні ресурси лише у 21% випадків.

Відтак, законопроєктом пропонується встановити, що невід'ємними додатками до договору про закупівлю послуг з ремонту, будівництва та реставрації існуючих об'єктів і споруд є документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси.

Такі документи мають додаватись до договору про закупівлю незалежно від виду договірної ціни, а також у випадку використання укрупнених показників вартості роботи (твердої договірної ціни за укрупненими показниками вартості), зокрема, у випадку виконання робіт з будівництва автомобільних доріг чи надання послуг з ремонту автомобільних доріг.

За матеріалами: БізнесЦензор
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4627
 0,2052
0,50
EUR
1
45,3457
 0,3668
0,82

Курс обміну валют на вчора, 10:18
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7833  0,17 0,42 41,4392  0,20 0,49
EUR 44,4229  0,20 0,45 45,2717  0,27 0,61

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4500  0,24 0,58 41,5000  0,26 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес