Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Рада підтримала компенсації жертвам сексуального насильства

23:45 19.06.2024 |

Право

 

Верховна Рада України попередньо схвалила особливий порядок отримання компенсацій громадянам, які зазнали сексуального насильства під час збройної агресії Росії. За відповідний законопроєкт у середу, 19 червня, проголосували 292 депутати.

Ініціативу ще у жовтні минулого року зареєструвала міжфракційна група з понад 60 депутатів на чолі з головою тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів сексуального насильства на війні Мариною Бардіною. Втім, як зазначила на брифінгу в середу урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, до його розробки залучили широке коло експертів: правоохоронців, соціальних працівників і представників профільних агентств Організації Об'єднаних Націй (ООН).

Проблема обліку

Як розповіла на брифінгу заступниця генерального прокурора Вікторія Литвинова, станом на 18 червня правоохоронці зареєстрували 303 факти сексуального насильства, зумовленого війною. Серед постраждалих - 112 чоловіків і 191 жінка.

Попри те, що переважна більшість фактів відбулися впродовж 2022-2023 років, до судових вироків дійшли тільки п'ять справ. "Але ми досі не знаємо реальної кількості постраждалих", - зазначила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

І дійсно, в останньому звіті спеціальної моніторингової місії ООН з прав людини згадується про понад 50 достеменно задокументованих випадків сексуального насильства з боку росіян, але водночас зазначається, що подібні злочини "залишаються недостатньо висвітленим". Причин декілька: побоювання щодо безпеки, страх стигматизації, страх завдати психологічної травми чи шкоди близьким, а також необізнаність щодо самого поняття.

Постраждалі, але не потерпілі

Новий законопроєкт деталізує цей термін. За ним, "сексуальним насильством, пов'язаним із збройною агресією РФ" буде вважатись зґвалтування, примусова вагітність, стерилізація або аборти, примус до проституції, споглядання статевого акту чи оголення, сексуальне рабство або інші форми експлуатації, а також каліцтво геніталій, скоєне проти будь-кого, починаючи від 20 лютого 2014 року.

Визнавати громадян постраждалими від фактів сексуального насильства, у разі остаточного схвалення закону, буде спеціальна комісія, персональний склад якої затверджуватиме міністерство соціальної політики. Як пояснила DW заступниця генпрокурора Литвинова, статус постраждалого громадяни зможуть отримувати незалежно від того, чи є вони потерпілими в конкретних кримінальних розслідуваннях. Водночас, на нього не зможуть претендувати російські військовослужбовці, силовики та чиновники, а також колаборанти з окупованих територій.

Компенсація з нового фонду

Згідно з законопроєктом, статус постраждалого від сексуального насильства дасть громадянам право не тільки на безоплатну реабілітацію, відшкодування матеріальної та моральної шкоди, але й на "невідкладну компенсацію" зі спеціалізованого фонду. Наповнюватимуть такий фонд міжнародні донори та стягнуті з РФ репарації, а розмір допомоги визначатиме український уряд.

Гендерна уповноважена Левченко на брифінгу зазначила: пілотний проєкт невідкладних компенсацій вже працює, станом на 12 червня їх виплатили вже 40 громадянам. Всього ж за допомогою звернулись 85 жінок, 51 чоловік і шестеро дітей.

За матеріалами: Deutsche Welle
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,2575
 0,2468
0,60
EUR
1
44,9789
 0,2526
0,56

Курс обміну валют на сьогодні, 10:18
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,7833  0,17 0,42 41,4392  0,20 0,49
EUR 44,4229  0,20 0,45 45,2717  0,27 0,61

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2100  0,21 0,51 41,2400  0,22 0,54
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес