Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ВР ухвалила в другому читанні законопроєкт щодо управління землями держпідприємств

15:40 27.07.2023 |

Право

 

Верховна Рада схвалила законопроєкт №7588 щодо управління землями державних підприємств у другому читанні.

Відповідне рішення в четвер на засіданні ВРУ підтримали 258 народних депутатів, повідомив голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) з економічної безпеки Ярослав Железняк у телеграмі.

"В тому числі тут нарешті урегульоване питання земель аграрної академії наук і інших державних земель, які тепер будуть прозоро здавати у оренду на Prozorro.Продажі", - написав він.

Раніше Железняк повідомляв, що на засіданні в середу від народних депутатів лунало багато зауважень і поправок до законопроєкту, а також точилася жвава дискусія щодо доцільності розгляду поправок щодо управління землями держпідприємств за наявності в залі 226 народних депутатів. Ухвалення рішення щодо законопроєкту було перенесено.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, ефективність використання земель сільгосппризначення в державній власності є незадовільною. Виручка держпідприємств галузі сільського, лісового та рибного господарства за підсумками 2020 року становила лише 3,3% від загальної виручки підприємств держсектору, тоді як у постійному користуванні держпідприємств перебували приблизно 3,2 млн га с/г земель, або приблизно 7,5% від загальної площі земділянок сільгосппризначення в Україні.

Для усунення такої неефективності землекористування держпідприємствами законопроєкт №7588 пропонує перетворити державні комерційні підприємства, у постійному користуванні яких перебувають земельні ділянки сільгосппризначення загальною площею не менш як 100 га, у ТОВ із подальшим переданням їм відповідних земельних ділянок в оренду.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, такий захід дасть змогу уникнути незаконної оренди землі, що перебуває в держвласності, іншими юрособами, які не сплачують із таких договорів податків.

Для боротьби із суборендою землі в держвласності законопроєкт пропонує встановити заборону на передання земельних ділянок державної та комунальної власності в постійне користування для ведення товарного сільгоспвиробництва.

Крім того, законопроєкт №7588 пропонує:

- надати Кабінету Міністрів право визначати та ухвалювати рішення про передання цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ, організацій, яким належить право постійного користування земельними ділянками с/г призначення;

- визначити порядок переоформлення права постійного користування земельними ділянками держпідприємства, що перетворюється на юридичну особу іншої організаційно-правової форми, на право оренди земділянки терміном на 50 років;

- дозволити введення інших юросіб у суборенду землі, що перебуває в держвласності, тільки після проведення земельних аукціонів;

- визначити порядок переоформлення права довічного успадкованого володіння землею, права постійного користування земельною ділянкою на право оренди землі або викуп таких земельних ділянок.

Авторами законопроєкту є прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, голови аграрного та економічного парламентських комітетів Олександр Гайду та Дмитро Наталуха.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес