Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Конкретних пропозицій щодо транзиту через Україну газу з Азербайджану поки що немає – глава Міненерго

 

Конкретних пропозицій щодо можливого транзиту азербайджанського газу через Україну після закінчення з початком 2025 року транзитного контракту з РФ поки що немає, але цілком імовірно, що вони можуть з'явитися, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"На сьогодні конкретної пропозиції щодо контракту на транзит азербайджанського газу немає... Я завжди кажу, що треба мати на столі конкретний документ. Поки що немає конкретної пропозиції, яка може бути обговорена, я вважаю, що взагалі зарано щось коментувати (...). Коли можливі ініціативи перейдуть у практичні пропозиції - тоді будемо говорити", - сказав Галущенко в коментарі "Енергореформі" під час відвідання Хмельницької АЕС.

При цьому міністр акцентував, що Азербайджан дуже зацікавлений в експорті газу в Європу.

"Я думаю, Азербайджан в експорті дуже зацікавлений. Подивіться, наскільки вони збільшили його сьогодні. Не буду озвучувати якісь їхні цифри, але вони суттєво планують збільшити постачання в Європу. І вони мають дуже серйозний ресурс для цього", - зазначив Галущенко.

Щодо перспектив продовження транзиту російського газу міністр прокоментував: "Щодо Росії ми вже сказали, що не плануємо продовжувати контракт. Згадайте і заяву Кадрі Сімсон (єврокомісар з енергетики - ЕР), яка сказала, що Європа не розглядає продовження контракту і не проситиме Україну це робити".

Як повідомлялося, президент Азербайджану Ільхам Алієв наприкінці липня зазначив, що Азербайджан перебуває в процесі переговорів з РФ щодо можливості продовження транзиту природного газу через Україну, російсько-український контракт про який спливає у 2024 році. При цьому він зазначив, що "до нас звернулася українська влада та Європейський Союз із проханням посприяти у продовженні цього контракту".

Голова правління НАК "Нафтогаз" Олексій Чернишов декількома днями пізніше зазначив, що ЄС і Україна шукають шляхи забезпечення стійких постачань газу до Європи після припинення українсько-російського транзитного контракту в 2024 році, одним з них може стати постачання азербайджанського газу.

"У мене відбулася зустріч із компанією SOCAR, і ця зустріч є наслідком ініціативи азербайджанської сторони. Ми її вітаємо та ведемо переговори досить свідомо. По-перше, йдеться про зберігання газу в українських ПСГ, по-друге - про можливий його транзит", - додав Чернишов.

Чернишов наголосив, що вже неодноразово заявляв про зацікавленість групи "Нафтогаз" у продовженні роботи української ГТС, але за умови, що "це не буде робота з "Газпромом".

Видобуток газу в Азербайджані в 2023 році становив 48 млрд 496,7 млн куб.м (зростання на 3,8% порівняно з 2022 роком). При цьому видобуток товарного газу становив 36 млрд 413,8 млн куб. м (зростання на 4,2%).

У 2023 році Азербайджан збільшив експорт газу порівняно з 2022 роком на 5,3% - до 23,8 млрд куб.м, постачання до Європи становили 11,8 млрд куб. м (+3,5%).

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на вчора
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,9847
 0,0534
0,13
EUR
1
44,7676
 0,0255
0,06

Курс обміну валют на вчора, 09:20
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,6735  0,07 0,18 41,2700  0,09 0,22
EUR 44,4647  0,05 0,12 45,1747  0,11 0,24

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9550  0,02 0,05 40,9950  0,00 0,00
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес