Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Попит на нафту, вугілля та газ у світі вже досяг свого піку, - дослідження

 

Зростання відновлюваних джерел енергії знижує світові ціни на електроенергію. Викопне паливо більше не є економічним, і його використання досягло свого піку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Від Китаю до Європи потужності сонячної, акумуляторної та вітрової енергії зростають, йдеться у звіті Rocky Mountain Institute (RMI) та Bezos Earth Fund. Це означає, що попит на газ, нафту та вугілля, пов'язаний із виробництвом електроенергії, різко знизиться, що є важливим кроком на шляху до скорочення викидів, пов'язаних із зміною клімату.

"Попит на викопне паливо в системі електропостачання, зокрема, явно досягнув піку в 2022 році", - сказав журналістам Кінгсмілл Бонд, старший директор RMI. Надалі "попиту на викопне паливо дуже важко вирости з цих рівнів просто через швидкість, з якою зростають ці альтернативні технології".

Зсув відбувається в міру того, як уряди та галузі відновлюють свою енергетичну інфраструктуру після нестачі постачань та різкого зростання цін після вторгнення Росії в Україну. Високі темпи розгортання також призводять до зниження цін на відновлювані джерела енергії, що робить дорожчі вуглеводні неконкурентоспроможними.

Зелена енергетика

За прогнозами RMI, до 2030 року сонячні панелі та вітряні турбіни забезпечуватимуть понад третину світової електроенергії порівняно з приблизно 12% сьогодні. Ці джерела повинні виробляти до 14 000 терават-годин, обігнавши викопне паливо.

У той час як Китай та Європа лідирують у зростанні чистої енергії, розгортання досягає інших частин земної кулі. У звіті йдеться, що Намібія, Нідерланди, Палестина, Йорданія та Чилі збільшили сонячну та вітрову генерацію достатніми темпами протягом п'яти років.

Зниження цін

За даними BloombergNEF, відновлювані джерела енергії вже вважаються дешевшою формою електроенергії, і їхня вартість різко впала за останнє десятиліття. Дані показують, що у період з 2012 по 2022 рік витрати на сонячну енергію та батареї знизилися на 80%, на морську вітроенергетику - на 73%, а на наземну - на 57%.

За даними RMI, адаптація чистих технологій, що росте, до 2030 року зменшить їх ціни вдвічі - до 20 доларів за мегават-годину для сонячної енергії з 40 з лишком доларів в даний час. Переміщення капіталу з копалин також має збільшити інвестиції в низьковуглецеві форми енергії.

"Зміни відбуваються швидше, ніж ми думаємо, - заявила автор Паризької угоди щодо клімату Крістіана Фігерес. Потроєння відновлюваних джерел енергії до 2030 року не гарантовано, але сьогодні більш імовірно, ніж будь-коли, через експоненційні тенденції, які ми спостерігаємо".

Нагадаємо, за даними Міжнародного енергетичного агентства, зростання світового попиту на нафту сповільниться протягом наступних кількох років, оскільки високі ціни та вторгнення Росії в Україну прискорять перехід від викопного палива. Пік буде досягнуто до 2030 року.

За матеріалами: РБК-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес