Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Увесь LPG на біржу: УЕБ розпочала реєстрацію угод із продажу СВГ

 

Українська енергетична біржа розпочала надавати послуги з реєстрації угод із продажу скрапленого газу (СВГ), зокрема й імпорту. Про це в коментарі enkorr повідомив генеральний директор біржі Олександр Коваленко.

З його слів, відкриття на УЕБ позабіржового (ОТС) ринку було викликано потребою учасників у наявності ширших можливостей для виконання постанови Кабінету міністрів України від 26 липня 2022 р. № 834, згідно з якою всі операції з торгівлі деревиною (лісоматеріалами), нафтою сирою, газовим конденсатом і скрапленим газом повинні здійснюватися винятково на товарних біржах.

«Сьогодні УЕБ пропонує учасникам ринку два інструменти виконання вищезазначеного рішення уряду: перший - це, власне, біржові торги, на яких можна купувати й продавати ресурс, а другий - реєстрація позабіржових угод або репортинг», - зазначив Коваленко. Наразі саме другий інструмент є більш адаптивним, який обирають імпортери скрапленого газу.

«Компанії укладають договори з продажу LPG, як укладали їх і раніше, але тепер реєструють відповідні угоди на біржі. Такий механізм звітності використовується з метою забезпечення доброчесності й прозорості, запобігання зловживанням на ринках Європи й світу. Тому цю практику застосували і ми», - розповідає Олександр Коваленко.

Він пояснив, що для змоги учасникам розпочати реєстрацію своїх контрактів на біржі потрібно пройти акредитацію й отримати доступ до Єдиного реєстру репортингу.

«Одним із найпоширеніших запитань, які ставлять учасники, є побоювання щодо поширення інформації про їхні контракти. У свою чергу ми пояснюємо, що вся інформація, яка потрапляє на біржу, конфіденційна й захищається профільним законом, а відтак не підлягає розголошенню», - зазначив представник УЕБ.

Наразі й до закінчення воєнного стану вартість послуги з реєстрації позабіржових договорів в Електронному реєстрі репортингу складає 1 грн на місяць. Щодо подальшого періоду Коваленко зазначає, що зараз складно оцінювати вартість відповідних послуг.

«Своє слово у цьому питанні може сказати регулятор, тобто Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Але у будь-якому разі прайс УЕБ буде ринковим, яким він є і зараз», - підкреслив він.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабміну від 26 липня 2022 р. № 834 операції з торгівлі нафтою сирою, газовим конденсатом, скрапленим газом і деревиною (лісоматеріалами) повинні здійснюватися лише на товарних біржах.

Раніше зобов'язання продавати свої енергоресурси на біржі було тільки у компаній з державною часткою понад 50 % акцій, зокрема в «Укрнафти» й «Укргазвидобування».

За матеріалами: EnKorr
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3561
 0,0408
0,10
EUR
1
42,3983
 0,0624
0,15

Курс обміну валют на сьогодні, 11:07
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,2960  0,04 0,09 39,8444  0,03 0,07
EUR 42,2200  0,04 0,10 42,9672  0,05 0,11

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4300  0,05 0,13 39,4500  0,01 0,03
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес