Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Мінекономіки: Щоб втілити Нацплан з енергетики та клімату, Україні потрібно €140 мільярдів

12:29 24.10.2024 |

Економіка

 

Для реалізації нещодавно затвердженого Національного плану з енергетики та клімату та забезпечення "зеленого переходу" економіки Україні в найближчі 10 років знадобиться 140 мільярдів євро.

Про це під час панельної дискусії «Вступ України до ЄС - що потрібно для економічного зростання на засадах сталого розвитку» в межах 4-ого Міжнародного форуму сталого розвитку-2024 сказав перший заступник міністра економіки Олексій Соболев, передає кореспондент Укрінформу.

Посадовець нагадав, що Національний план з енергетики та клімату до 2030 року передбачає понад 100 різних політик, втілення яких координує Мінекономіки. При цьому вже зараз однією з умов отримання коштів від міжнародних партнерів - зокрема у межах програми Ukraine Facility - є відповідність проєктів, які претендують на фінансування, положенням Нацплану. Нині триває перший раунд збору пропозицій щодо різних програм фінансування майже на 9 мільярдів євро.

«Наше завдання - щоб ці гроші якомога швидше опинилися в Україні, в руках українського бізнесу, який на них щось будуватиме. Як наслідок - зростатиме наш ВВП, збільшуватимуться зарплати українців і вся країна багатітиме», - пояснив Соболев.

Що ж до самого Національного плану, то для його виконання упродовж наступних 10 років Україна, за словами посадовця, потребуватиме 140 мільярдів євро.

«Зараз ця сума видається астрономічною. І зрозуміло, що такі кошти не з'являться, якщо не працювати над їх отриманням, над формуванням коаліції країн, яким небайдуже, які готові допомагати нам у втіленні плану. Діє група високого рівня за участю держав «Великої сімки» та низки міжнародних фінансових організацій, у межах якої працюємо над тим, щоб національні уряди напрацьовували у своїх країнах механізми приєднання до такого фінансування», - розповів перший заступник глави Мінекономіки.

Як приклад він навів підготовку історичної угоди з Великою Британією із фокусом на "зелений перехід". Завдання - мати такі ж домовленості і з урядами інших держав-партнерів.

«Прагнемо створити коаліцію країн, які профінансують значну частину "зеленого переходу" української економіки. Таким чином, український бізнес зможе планувати свою діяльність. І регуляторне середовище, яке ми розбудовуємо, буде корисним, адже буде профінансоване. Ті, хто відповідатиме цим регуляторним нормам, зможуть будувати щось нове. Отже, ми матимемо систему, яка сама себе підтримуватиме», - підсумував Соболев.

Як повідомлялося, в червні Кабінет Міністрів України видав розпорядження «Про схвалення Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 року». Документ розроблено з урахуванням норм та регламентів Європарламенту і Ради ЄС про управління Енергетичним союзом та пом'якшення наслідків зміни клімату. Серед основних цілей Нацплану - скорочення викидів парникових газів на 65% порівняно з рівнем 1990 року, досягнення 27% частки відновлюваних джерел енергії в загальному кінцевому енергоспоживанні, поглиблення диверсифікації джерел і шляхів постачання енергоресурсів - не більше 30% від одного постачальника.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,3135
 0,0505
0,12
EUR
1
44,7136
 0,1723
0,39

Курс обміну валют на сьогодні, 10:24
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,9635  0,05 0,13 41,5812  0,03 0,06
EUR 44,4462  0,03 0,07 45,1546  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,3300  0,02 0,05 41,3450  0,02 0,06
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес