Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Ринок праці України: дефіцит кадрів змушує роботодавців підвищувати зарплати

14:27 06.09.2024 |

Економіка

 

Поліпшення енергетичної ситуації в Україні в серпні 2024 року сприяло зростанню попиту на робочу силу та кількості працівників. Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ (вересень 2024 року).

За даними Національного банку України, кількість вакансій у серпні продовжила збільшуватися на тлі пожвавлення економічної активності. Найбільше зростання було зафіксовано в галузях охорони та безпеки (у 4,6 раза р/р), телекомунікацій (на 45% р/р) та охорони здоров'я (на 34% р/р).

Після шоку, викликаного проблемами з енергопостачанням у попередні місяці, у серпні відновилося зростання кількості працівників. Попит на робочу силу залишається високим, а кількість вакансій у ключових секторах економіки продовжує збільшуватися, зазначили в НБУ.

Водночас, як свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), у прифронтових областях значні труднощі з пошуком роботи відзначають місцеві мешканці. Обмежений доступ до навчання з підвищення кваліфікації утримує їх від активного пошуку роботи: лише 13% опитаних у цих регіонах не мають роботи та шукають її, тоді як 7% планують відкрити власний бізнес.

Проблеми мобілізації та дефіциту кадрів

Мобілізація також залишається важливим фактором, що впливає на ринок праці. Згідно з опитуванням Центру Разумков, 73% тих, хто працює, вважають мобілізацію проблемою для ринку праці, а за даними опитування Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), 64% підприємств вказують на мобілізацію як на чинник, що має найбільший негативний вплив на бізнес.

Окрім того, дефіцит кваліфікованих кадрів залишається значним викликом для українського ринку праці. За даними опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), дефіцит кваліфікованих працівників досяг нового максимуму після певного зменшення, викликаного зупинками в роботі підприємств через перебої з енергопостачанням. Дослідження Центру Разумкова підтверджує ці тенденції: 60% тих, хто працює, серед яких роботодавці, наймані працівники, працюючі співвласники підприємств та самозайняті, вказали на дефіцит кадрів на своєму підприємстві.

Підвищення зарплат на тлі кадрового дефіциту

Нестача працівників призводить до збільшення реальних зарплат. Підприємства змушені підвищувати заробітну плату, аби утримати наявних працівників та залучити нових. Це, своєю чергою, впливає на загальний рівень витрат бізнесу та динаміку цін на товари та послуги.

Ринок праці в Україні залишається складним, але поступове поліпшення економічних умов відкриває нові можливості для працевлаштування, що, втім, вимагає розв'язання проблем дефіциту кваліфікованих кадрів та мобілізації.

За матеріалами: ЛIГАБiзнесIнформ
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,0890
 0,1876
0,45
EUR
1
45,5882
 0,0183
0,04

Курс обміну валют на сьогодні, 10:51
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,8415  0,05 0,13 41,4130  0,07 0,16
EUR 45,3974  0,09 0,21 46,0567  0,05 0,11

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,0650  0,01 0,01 41,0800  0,01 0,02
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес