Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Україна презентувала проєкт «Велика приватизація — 2024»

23:36 23.07.2024 |

Економіка

 

Фонд державного майна України у вівторок провів публічну презентацію проєкту "Велика приватизація - 2024" і назвав першу п'ятірку його об'єктів: 4-зірковий готель "Україна" у центрі Києва та столичний ТРЦ "Ocean Plaza", найбільший у країні видобувач титанових руд "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) та "Демурінський ГЗК" з видобутку титану та цирконію, виробник газобетону "Аерок".

"У форматі великої приватизації Фонд не лише пропонує інвесторам потужні активи, а й гарантує максимальний рівень прозорості процесу", - зазначив голова ФДМУ Віталій Коваль на презентації, яка була організована у партнерстві з проєктом USAID/UKaid "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA) та зібрала понад 150 представників уряду, парламенту, міжнародних організацій, дипломатичного корпусу та бізнесу.

У свою чергу перший віцепрем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що велика приватизація - це інструмент розвитку, спрямований на залучення ефективних власників.

"Велика приватизація відкриває можливості для нових інвестицій, необхідних для відбудови й модернізації нашої країни... Уряд системно працює над реформою ефективного управління держвласністю, зокрема завдяки приватизації. За останні два роки ми передали Фонду держмайна понад 1200 підприємств, більшість з яких знайшли інвесторів", - наголосила вона.

Голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха висловив сподівання, що велика приватизація зацікавить капітал союзників і партнерів України, щоб вони разом з державою отримували прибуток від цих активів.

Голова ФДМУ Коваль наголосив, що вперше в історії України велика приватизація відбуватиметься повністю онлайн на платформі "Прозорро.Продажі".

"Це забезпечить рівні можливості для учасників. Через відкриті аукціони ми прагнемо залучити ефективних власників, здатних модернізувати підприємства й підвищити їхню конкурентоспроможність на глобальному ринку", - додав очільник ФДМУ.

За його словами, успішний досвід малої приватизації, яка після відновлення у вересні 2022 року вже принесла понад 5 млрд грн до державного бюджету, підтверджує ефективність цього механізму залучення інвестицій.

За словами заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми, мала приватизація останніми роками показала реальні результати: ціни аукціонів навіть кращі, ніж до війни. "Відбудований повністю прозорий процес. Я думаю, що ні в кого не має сумнівів, що щось відбувається під столом. Кожен аукціон відкритий і якісно підготовлений", - заявив він.

Готель "Україна" - 4-зірковий готель біля майдану Незалежності, стартова ціна - 1,05 млрд грн, аукціон призначений на 18 вересня.

ОГХК - найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення титанових руд, стартова ціна - 3,9 млрд грн, аукціон призначений на 9 жовтня.

Решта три об'єкти з першої п'ятірки належали підсанкційним особам і були націоналізовані за рішенням ВАКС. ТОВ "Аерок" - провідний виробник газобетонних виробів з виробничими потужностями у Київській і Львівській областях, ТОВ "Демурінський ГЗК" - гірничо-збагачувальне підприємство, що розробляє Вовчанське родовище титану та цирконію, ТОВ "Інвестиційний союз "Либідь" (ТРЦ "Ocean Plaza") - один з найбільших торговельно-розважальних центрів Києва.

Кошти від приватизації державних підприємств спрямовуються до державного бюджету України, а від продажу націоналізованих активів - у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на вчора
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,3369
 0,1543
0,37
EUR
1
44,9952
 0,1908
0,42

Курс обміну валют на вчора, 11:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,1313  0,08 0,19 41,8004  0,11 0,26
EUR 44,8916  0,03 0,06 45,7048  0,13 0,27

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2200  0,11 0,25 41,2500  0,10 0,25
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес