Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

НБУ прогнозує зростання цін в Україні в найближчі місяці

12:00 12.07.2024 |

Економіка

 

Зростання споживчих цін у червні року пришвидшилося до 2,2%, а річна інфляція досягла 4,8%. Ціни зростатимуть і в найближчі місяці через підвищення тарифів на електроенергію, акцизів на зростання курсу долара.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар з інфляції Національного банку України (НБУ).

Як зазначається в коментарі, після розвороту інфляційного тренду в травні споживча інфляція очікувано надалі зростала в червні, практично відповідаючи прогнозу НБУ.

"Ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці передусім через збільшення витрат бізнесу, зокрема на оплату праці та електроенергію, а також вичерпання ефектів значних минулорічних врожаїв та очікуване підвищення акцизів", - йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, фундаментальний інфляційний тиск залишався стійким. Показник базової інфляції у червні зріс до 5,0% з 4,4% у травні. З одного боку, її підтримували подальше зростання витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію, певне погіршення інфляційних очікувань, зокрема через послаблення обмінного курсу гривні. Стримуючими чинниками були вторинні ефекти від здешевлення сирих продовольчих товарів.

Зниження цін на сирі продукти харчування дещо уповільнилося - до 6,5% р/р. Темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшилися до 5,9% р/р.

Зростання адміністративно регульованих цін суттєво пришвидшилося - до 13,3% р/р. Перегляд тарифів на електроенергію для населення мав вагомий проінфляційний вплив та зумовив пришвидшення адміністративної інфляції. Додатковий тиск на ціни чинило подорожчання електроенергії для непобутових споживачів, що відображається в споживчих цінах через вторинні ефекти, передусім збільшення собівартості, зазначили в НБУ.

Пришвидшилося зростання цін на пальне - до 25,5% р/р. Така динаміка відображала подорожчання нафти на світових ринках, послаблення обмінного курсу гривні та активізацію закупівель пального перед очікуваним підвищенням акцизного податку, пояснили в НБУ.

Ціни на непродовольчі товари відновили зростання (на 0,4% р/р), передусім під впливом курсового чинника. Зокрема, повільніше дешевшали одяг та взуття, тоді як подорожчання інших непродовольчих товарів пришвидшилося.

Послуги також дорожчали швидше - на 9,9% р/р, вірогідно під тиском витрат бізнесу на оплату праці та енергію, йдеться в коментарі.

Нагадаємо, споживчі ціни в Україні у червні 2024 року зросли на 2,2%. З початку року ціни зросли на 4,3%. Річна інфляція прискорилася до 4,8%.

Уряд і НБУ прогнозують, що наприкінці року 2024 року інфляція становитиме близько 8%, що вище, ніж минулого року (5,1%).

За матеріалами: РБК-Україна
Ключові теги: прогноз
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,0107
 0,0327
0,08
EUR
1
44,7263
 0,0403
0,09

Курс обміну валют на вчора, 10:17
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,6109  0,02 0,05 41,2383  0,00 0,01
EUR 44,2217  0,12 0,27 44,9970  0,06 0,14

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,0000  0,06 0,16 41,0200  0,06 0,16
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес