Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Лише близько 8% підприємств планують наймати додаткових працівників

17:06 22.03.2024 |

Економіка

 

Переважна більшість українських підприємств не мають намірів у 2024 році збільшувати штат; тільки 8% збираються додатково прийняти на роботу працівників.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у дослідженні «Ринок праці України: попит приватного сектору та оцінка потреб у кваліфікації кадрів», проведеному Helvetas Swiss Intercooperation у партнерстві з Державним центром зайнятості та Федерацією роботодавців України.

Згідно з оприлюдненими даними, у 2023 році 66% серед підприємств, які винаймали працівників, - це великий бізнес. Найбільше фахівців знайшли роботу в сферах енергетики, охорони здоров'я, гірничодобувної промисловості та комунальних послуг. Частка середнього бізнесу серед роботодавців становила 14%, малого - 12%, мікро - 8%.

«Ми виявили, що 34% малих підприємств та 64% мікропідприємств не зазнали суттєвих змін у складі робочої сили, хоча зазвичай малі підприємства у кризові часи зазнають більших втрат», - зауважив дослідник, експерт з питань професійної освіти та ринку праці Геннадій Русанов.

Понад 60% вакансій у 2023 році відкривалося у Київській, Дніпропетровській, Львівській, Одеській та Харківській областях, які, попри війну, залишилися традиційно найбільш економічно активними.

Водночас війна погіршила тренд останніх років на ринку праці щодо нестачі кваліфікованої робочої сили: в Україні зростає дефіцит будівельників, електриків, сантехників, зварників.

Паралельно спостерігається тенденція до зміни гендерної структури ринку праці.

«Мобілізація чоловіків очікувано призвела до більшого залучення жінок до традиційно чоловічих професій. Конкретно з дослідження ми побачили помітне збільшення присутності жінок у таких професіях, як зварники, оператори важкої техніки та водії. Важливо зрозуміти, що це довготермінова тенденція, і залучення жінок до традиційно чоловічих сфер зайнятості треба підтримувати», - сказав Русанов.

Крім того, ринок праці зазнав певних змін через збільшення на ньому представників вразливих груп, зокрема, внутрішньо переміщених осіб та осіб з інвалідністю. За даними дослідників, сьогодні близько 5% від загальної кількості найнятих працівників становлять ВПО, частка осіб з інвалідністю поки не перевищує 4%, а ветеранів - близько 1%.

«При цьому 42% роботодавців готові брати на роботу людей з обмеженими можливостями, 36% роботодавців готові брати на роботу ветеранів. Водночас більшість роботодавців вважають головною проблемою у працевлаштуванні представників вразливих груп пасивність з їхнього боку в питаннях пошуку роботи», - додав експерт.

Загалом роботодавці доволі обережно оцінюють перспективи додаткового найму на цей рік. Загалом по Україні тільки 8% підприємств озвучили плани щодо додаткового набору працівників і тільки 2% вказали, що впевнені в реалізації цих планів.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3969
 0,1376
0,35
EUR
1
42,3359
 0,0261
0,06

Курс обміну валют на сьогодні, 11:07
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,2960  0,04 0,09 39,8444  0,03 0,07
EUR 42,2200  0,04 0,10 42,9672  0,05 0,11

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4300  0,05 0,13 39,4500  0,01 0,03
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес