Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Торгпред України каже, що суперечки з Польщею щодо імпорту близькі до вирішення

 

Україна та Польща близькі до розробки заходів, які допоможуть вирішити суперечку щодо імпорту української сільськогосподарської продукції.

Про це сказав заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка в інтерв'ю Euractiv, передає Укрінформ.

«Ми дуже близькі до розробки заходів, які будуть індивідуальними, тимчасовими і допоможуть відновити довіру між усіма зацікавленими сторонами», - сказав Качка.

За його словами, переговори з Варшавою незабаром увінчаються заходами, які захистять польських фермерів від напливу української агропродукції.

Коментарі Качки прозвучали після того, як Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив у четвер продовження лібералізації торгівлі для України ще на рік.

Заступник міністра економіки привітав це рішення і зазначив, що Київ готовий перейти до більш гнучких торговельних рамок між Україною та ЄС, які враховуватимуть специфіку деяких країн-членів. Качка сказав, що Україна готова «враховувати інтереси сусідів», визнаючи занепокоєння фермерів Польщі, а також Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини.

«Ми готові до необхідних правил або інструментів у нашій двосторонній торговельній (угоді - ред.), щоб збалансувати вплив торгівлі на регіон та ЄС», - сказав Качка.

Він закликав розрізняти «регіональну ситуацію», тобто вплив українського імпорту на сусідні країни, і попит на цей імпорт на внутрішньому ринку ЄС у цілому та в інших країнах-членах.

Відповідаючи на запитання про односторонні заборони на український імпорт, які все ще діють у Польщі, Угорщині та Словаччині, Качка сказав, що «в надзвичайній ситуації» слід з терпінням ставитися до певних збоїв у торговельній політиці, але «не назавжди».

На думку Качки, ринкові перебої в сусідніх країнах слід пов'язувати з російським експортом сільськогосподарської продукції до ЄС.

«Щодо певних продуктів, які викликають найбільше занепокоєння у польських фермерів, існує непотрібна конкуренція з боку російської продукції», - сказав він.

Після того, як у лютому Латвія схвалила заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що наполягатиме на запровадженні Європейською комісією загальноєвропейських санкцій.

Качка також заявив, що Україна «послаблює тиск на сухопутні кордони», відновлюючи морські експортні маршрути.

Поставки через Чорне море, стратегічний регіон для світового експорту зернових та олійних культур, були зупинені російським вторгненням в Україну в лютому 2022 року, що призвело до збільшення торговельних потоків сухопутними маршрутами в Східній Європі.

Наразі Київ відновив експорт зернових та олійних культур до рівня березня 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив продовження заходів з лібералізації торгівлі для підтримки України. Пропонується продовжити тимчасове призупинення ввізних мит та квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС іще на рік - з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року, щоб підтримати Україну в умовах агресивної війни.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають блокади фермерами доріг, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

ЄС із червня 2022 року запровадив призупинення імпортних мит і квот на українську продукцію.

Ключові теги: Польща
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на 26.04.24, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на 26.04.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес