Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Україна запропонувала Польщі механізм верифікації експорту агропродукції

 

Україна запропонувала Польщі механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Європейської комісії, який вже ефективно працює з Румунією і Болгарією.

Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив під час спільного брифінгу з главою польського уряду Дональдом Туском у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні з паном прем'єр-міністром Польщі також обговорили багато питань двосторонньої співпраці. Важливо, що ця співпраця є і має бути взаємовигідною», - зазначив Шмигаль.

Очільник українського уряду уточнив, що це, зокрема, питання безперешкодного руху товарів через кордон. «Вважаємо, що на сьогодні питання вирішено. Кордон розблоковано, а спільна робота дає результат», - підкреслив Шмигаль.

За його словами, зі свого боку українська сторона пообіцяла докласти максимум зусиль, щоб не нашкодити та підтримати польських фермерів і перевізників.

Водночас він наголосив, що Україна також очікує, що і Польща зробить кроки для зняття обмеження для українських фермерів і виробників. «Україна запропонувала механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Європейської комісії. Цей механізм уже ефективно працює з Румунією і Болгарією, і ми пропонуємо його використовувати в наших взаємовигідних відносинах», - повідомив прем'єр.

Окрім того, урядовець поінофрмував, що влада закликає Європейську комісію продовжити заходи з лібералізації торгівлі для України, а також лібералізації перевезень.

«Зі свого боку ми маємо в парламенті законопроєкт, який приводить у відповідність до європейських директив наші логістичні й транспортні норми і зобов'язання», - додав Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, Україна й Польща після тривалої перерви відновлюють формат міжурядових консультацій з метою уникнення будь-якої напруги у відносинах.

У вересні 2023 року уряд схвалив нову процедуру експорту кукурудзи, ріпаку, соняшнику та пшениці, відповідно до якої потрібно отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики, щоб постачати ці культури до п'яти держав-членів ЄС, що межують з Україною.

Кабінет міністрів 31 жовтня 2023 року ухвалив постанову «Про реалізацію експериментального проєкту з верифікації суб'єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану», відповідно до якої в Україні буде сформований перелік верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу, які здійснюють експорт товарів. Зокрема, зернових, олійних і продуктів переробки.

Нові правила повинні унеможливити зловживання та порушення законодавства під час експорту агропродукції. А також захистити права агропідприємців, які дотримуються законодавства щодо експорту.

Подача заявок для включення українських агропідприємців до переліку верифікованих експортерів стартувала 6 листопада 2023 року у Державному аграрному реєстрі.

Станом на 11 листопада минулого року Міністерство аграрної політики та продовольства включило до переліку верифікованих експортерів 735 агропідприємств.

Ключові теги: Польща
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на 26.04.24, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на 26.04.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес