Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Зростання ВВП у 2023 р. з високою ймовірністю перевищило 5% - заступник голови НБУ

10:50 11.01.2024 |

Економіка

 

Зростання економіки України за підсумками 2023 року могло перевищити 5% завдяки більшим, ніж очікувалося, надходженням міжнародної фінансової допомоги, гарному врожаю, відсутності перебоїв в енергосистемі, новому морському коридору й адаптивності підприємців, повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Сергій Ніколайчук.

"Враховуючи те, що третій квартал був трошечки кращим, ніж ми це в жовтні закладали, і у четвертому кварталі ми бачимо кращі результати, зокрема, в сфері логістики нашої експортної продукції, з високою імовірністю у нас результат щодо 2023 року буде кращим за 4,9%, які ми прогнозували в жовтні", - сказав Ніколайчук в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Щодо можливості перегляду макропрогнозу на 2024 рік, заступник голови Нацбанку зазначив, що регулятор у січні проведе переоцінку різних ризиків і чинників, зокрема впливу мобілізації на очікування населення і бізнесу.

"Та я би не очікував суттєвої зміни цього прогнозу. Так, з одного боку, економіка краще себе показала у 2023 році та генерує додатковий імпульс і для 2024 року. Але водночас, наприклад, високий врожай минулого року збільшує базу порівняння для врожаю і, відповідно, ВВП цього року", - зазначив Ніколайчук.

За його словами, на перегляд прогнозу в бік підвищення може вплинути робота нового морського коридору, що покращує економічну активність експортно-орієнтованих галузей та зменшення дефіциту електроенергії.

Говорячи про негативні ризики, Ніколайчук наголосив, що головним залишається продовження воєнних дій, а також ритмічність і достатність обсягу міжнародної допомоги.

"У нас, по суті, вже реалізувався ризик неритмічності надходження коштів від міжнародних партнерів. Поки що наш базовий сценарій передбачає, що у 2024 році ми зможемо отримати 38 мільярдів доларів США від партнерів. Але порівняно із жовтнем ризики щодо ритмічності та обсягів надходження цієї суми є вищими", - зазначив він.

Ніколайчук поінформував, що очікування на 2025 рік кардинально відрізняються від 2024-го, оскільки, як поведе себе економіка в період післявоєнного відновлення, залишається певною загадкою для регулятора.

"Водночас нам потрібно розуміти, як нам проводити макроекономічну фінансову політику в цих умовах. Власне, для цих цілей ми і розробляємо сценарій з припущенням про суттєве зниження безпекових ризиків і маємо в запасі певний сценарій відповідної корекції наших політик", - сказав він.

Коментуючи, на прохання агентства, негативний сценарій колег із Міжнародного валютного фонду (МВФ), згідно з яким у разі продовження війни з РФ у 2025 році, ВВП України знизиться на 5% у 2024 році, заступник голови Нацбанку висловив думку, що лише ризик подальшого затягування війни не призведе до такого погіршення економічної ситуації.

"Їхня оцінка падіння економіки в умовах негативного сценарію, на мою думку, має передбачати реалізацію трохи інших ризиків. Тому що ми бачимо, що у 2023 році війна тривала весь рік, наші припущення щодо тривалості бойових дій теж погіршувалися, але при цьому показники економічної активності ми протягом року покращували", - пояснив він.

На його думку, у випадку "більшої тривалості високих безпекових ризиків" вплив на економіку може бути компенсований більшою підтримкою від міжнародних партнерів, вищою адаптивністю українського суспільства до воєнних умов.

Відповідаючи на запитання про доцільність і достовірність прогнозів на 2025-й і наступні роки, Ніколайчук пояснив, що Нацбанк у цьому процесі ставить завдання прогнозувати післявоєнне відновлення.

"У нас (прогноз на) 2025-й рік кардинально відрізняється своїми припущеннями від 2024-го року, бо це рік післявоєнного відновлення, рік з суттєво нижчими безпековими ризиками. Чи потрібно прогнозувати це післявоєнне відновлення наразі, коли незрозумілим є час закінчення війни? Питання досить нетривіальне", - зазначив при цьому заступник голови НБУ.

Він зазначив, що для Нацбанку набагато простіше стало прогнозувати, як поводитиметься економіка за умови певного статус-кво, коли безпекові ризики зберігаються досить високими і значна частина бюджетних потреб фінансується міжнародними партнерами.

"Як себе економіка поводитиме вже в післявоєнному середовищі, поки що залишається певною терра-інкогніта для нас", - констатував Ніколайчук.

Водночас він наголосив, що необхідно розуміти, як проводити макроекономічну фінансову політику в умовах післявоєнного відновлення.

"Власне, для цих цілей ми і розробляємо сценарій з припущенням про суттєве зниження безпекових ризиків і маємо в запасі певний сценарій відповідної корекції наших політик. Але зрозуміло, що з наближенням до цієї ситуації будемо калібрувати відповідно наші політики, щоб вони максимально відповідали новим умовам, на які ми справді розраховуємо і сподіваємось", - підсумував заступник голови Нацбанку.

Як повідомлялося, НБУ наприкінці жовтня покращив прогноз зростання ВВП України цьогоріч із 2,9% до 4,9%, а наступного року - з 3,5% до 3,6%, погіршивши його на 2025 рік із 6,8% до 6%.

Уряд під час затвердження проєкту держбюджету до другого читання на початку листопада покращив оцінку зростання ВВП цього року з 2,8% до 5%, але погіршив її на 2024 рік із 5% до 4,6%. У 2025-2026 році Кабмін передбачає прискорення зростання економіки до 6,8% і 6,6% відповідно.

МВФ у рамках другого перегляду програми розширеного фінансування EFF з Україною знову заклав у неї можливість негативного сценарію за умови продовження повномасштабної війни протягом усього 2025 року. У цьому сценарії зростання ВВП у 2024 році на 3-4% змінюється на падіння на 5% із виходом на нульовий показник у 2025 році замість зростання на 6,5% за базовим сценарієм.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
41,4912
 0,0692
0,17
EUR
1
45,1860
 0,0758
0,17

Курс обміну валют на вчора, 10:10
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,2020  0,08 0,20 41,9328  0,13 0,32
EUR 44,9320  0,12 0,27 45,8752  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 41,4150  0,01 0,01 41,4900  0,05 0,12
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес