Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Суд заарештував частки підсанкційного олігарха Новинського в низці компаній в Україні

16:47 16.05.2023 |

Економіка

 

Шевченківський районний суд м. Києва наклав арешт на корпоративні права 72 компаній, пов'язаних з активами проросійського олігарха Вадима Новинського, що контролюються через "Смарт Холдинг" або через афілійовані офшорні фірми.

Відповідну постанову, копію якої має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", у рамках кримінальної справи №761/15294/23 суд ухвалив 4 травня поточного року, постанова набула законної сили 10 травня, документ оприлюднено 11 травня.

Постанову про арешт майна Новинського ухвалено за клопотанням начальника третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманням публічного обвинувачення Департаменту нагляду за дотриманням законів органами безпеки Офісу генерального прокурора за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.111-2 КК України.

При цьому суд встановив, що прокурор звернувся до судового слідчого з клопотанням про накладення арешту на корпоративні права товариств, де бенефіціарним власником часток у статутному капіталі є Новинський або афілійовані з ним особи, для збереження речових доказів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період 2022-2023 років цей громадянин України, щодо якого в грудні минулого року указом президента застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), діючи за попередньою змовою з особами, які провадять професійну діяльність, пов'язану з наданням публічних послуг на території України, уникаючи блокування його активів, вчинив дії, спрямовані на зміну власника (кінцевого бенефіціара) корпоративних прав, які належать Новинському, а саме - корпоративного бенефіціара.

При цьому в постанові наводиться перелік компаній, серед яких, зокрема, ПрАТ "Укргазвидобування", ТОВ "Смарт-Холдинг", ТОВ "Аркона Газ-Енергія", ТОВ "Регал петролеум корпорейшн (Юкрейн) лімітед", МК "Запоріжсталь", МК "Каметсталь", Центральний, Північний та Інгулецький ГЗК, а також низка вуглевидобувних підприємств у "Покровській вугільній групі". Крім того, заарештовано частку в ТОВ "Метінвест Холдинг" (23,76% частка) та її підприємствах.

"Таким чином, здійснив передання громадянам іноземної держави, зокрема особам, які мають безпосередній зв'язок із державою-агресором, корпоративних прав та активів своїх підприємств, чим вчинив умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво) шляхом підготовки та передання матеріальних ресурсів або інших активів представникам держави-агресора", - констатується в постанові суду.

Зазначається також, що після застосування персональних санкцій цей громадянин для уникнення застосованих обмежень і можливого блокування джерел фінансування осіб, пов'язаних із російським центром впливу, а також для іншого фінансування деструктивної діяльності на користь держави-агресора, залучивши громадян Кіпру, які провадять свою діяльність на території Російської Федерації, заснував кіпрський міжнародний траст, у довірчу власність якого передав активи групи своїх компаній.

До махінацій причетні посадові особи в Україні, зокрема нотаріуси, які узаконили ці угоди. Своєю чергою, Міністерство юстиції України своїми наказами від 10 квітня і 2 травня 2023 року скасувало протиправні дії державних реєстраторів і приватних нотаріусів щодо видалення відомостей із держреєстру стосовно кінцевого бенефіціарного власника компаній. При цьому в реєстрі відновлено інформацію про фактичного кінцевого бенефіціара.

Суд задовольнив клопотання і наклав арешт на корпоративні права Новинського в 72 компаніях і підприємствах.

"Постанова підлягає негайному виконанню", - констатується в судовому документі.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський указом №820 від 1 грудня 2022 року ввів у дію рішення РНБО "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні та застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів", згідно з яким санкції було застосовано і щодо Новинського.

Санкційний пакет передбачає 12 типів накладених обмежень, зокрема, повне блокування активів, заборону на здійснення торговельних операцій, позбавлення всіх державних нагород і відзнак, заборону на виведення капіталу за межі України.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,3561
 0,0408
0,10
EUR
1
42,3983
 0,0624
0,15

Курс обміну валют на сьогодні, 11:07
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,2960  0,04 0,09 39,8444  0,03 0,07
EUR 42,2200  0,04 0,10 42,9672  0,05 0,11

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4300  0,05 0,13 39,4500  0,01 0,03
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес