Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Банкіри очікують погіршення Нацбанком оцінки зростання ВВП України у 2023 році до 1-3,3% і оцінюють сповільнення інфляції нижче 21%

16:39 25.01.2023 |

Економіка

 

Національний банк України (НБУ) погіршить прогнозну оцінку зростання реального ВВП України у 2023 році з 4% до 1-3,3%, інфляція за підсумками року сповільнить зростання до 19-21%, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Жовтневий макропрогноз Нацбанку був надто оптимістичний і передбачав зростання ВВП на 4% у 2023 році. Але вже в листопаді стало ясно, що через обстріл енергетичної інфраструктури релевантність таких оцінок суттєво знизилася. Тому, на мою думку, цей прогноз буде переглянуто у бік зменшення до помірніших значень 3-3,3%", - очікує голова правління Юнекс Банку Іван Світек.

Водночас, за його словами, варто визнати, що цей прогноз також спирається на низку припущень щодо термінів завершення війни та інтенсивності обстрілів енергетичної інфраструктури, а також швидкості її відновлення, прорахувати які наразі неможливо.

Банкір нагадав, що, за попередніми оцінками НБУ, за підсумками 2023 року інфляція має сповільнитися до 21%. "Найімовірніше, ця оцінка суттєво не зміниться. З одного боку, сповільнення зростання цін і менш значний, ніж очікувалося, вплив на показник дефіциту електроенергії наприкінці минулого року не дає підстав погіршувати прогноз. З іншого боку, і підстав для надмірного оптимізму також поки що немає", - пояснив він.

У свою чергу аналітик стратегічного розвитку банку "Південний" Костянтин Хведчук очікує, що НБУ, найімовірніше, погіршить прогноз зростання ВВП у поточному році приблизно до 1% через руйнування енергетичної інфраструктури.

"Прогноз інфляції на 2023 рік може дещо покращитись (до 19-20% р/р) у результаті очікувань нижчих цін на енергоресурси. Проте прогноз за ключовою ставкою, ймовірно, залишиться незмінним, сигналізуючи про збереження суттєвих ризиків для інфляції та обмінного курсу", - зазначив він.

Начальник аналітичного відділу Sense Bank Олексій Блінов зазначив, що за базовим прогнозом банку інфляція почне сповільнюватися вже у першому кварталі 2023 року і влітку, найімовірніше, вийде на показники, які будуть суттєво нижчими за 20% у річному вимірі (проти поточних 26,6%).

"Чекати на пом'якшення монетарної політики найближчим часом - це фантазії. Для впливу на структурний профіцит ліквідності в арсеналі НБУ є й інші монетарні інструменти, такі як подальше підвищення норм обов'язкового резервування, повернення термінових депозитних сертифікатів, вилучення ліквідності через ОВДП та валютні інтервенції", - зазначила заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Оксана Шведа.

За її словами, останні зміни щодо підвищення норми обов'язкового резервування та можливості покриття цього обсягу ОВДП у розмірі 50% є компромісним рішенням між НБУ та Мінфіном, якщо Мінфін не "спокусить" значний попит із боку банків, і ставки на первинних аукціонах залишаться без змін або навіть підвищуватимуться залежно від терміновості паперу.

"Звісно, на складність завдань, які стоять перед НБУ, впливає ще й воєнний час, і все-таки вміле "жонглювання" без сумнівів дасть змогу досягти цільового результату", - очікує вона.

Як повідомлялося, у жовтні НБУ прогнозував зростання ВВП на 4% та зниження інфляції до 20,8% у 2023 році.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: прогноз
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,2214
 0,0059
0,02
EUR
1
42,3670
 0,0750
0,18

Курс обміну валют на вчора, 10:44
  куп. uah % прод. uah %
USD 38,9907  0,11 0,28 39,5500  0,09 0,23
EUR 42,2519  0,04 0,11 43,0159  0,04 0,09

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,1350  0,02 0,04 39,1600  0,02 0,05
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес