Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Схема на митниці на 5 мільярдів: CБУ провела 30 обшуків через махінації з податками при експорті зерна

 

Служба безпеки (СБУ) спільно з Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрила злочинну схему із розкрадання коштів при експорті українського зерна.

Як повідомляє пресцентр СБУ, до організації схеми причетні більше 10 високопосадовців, у тому числі заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці.

"Вони налагодили масштабний механізм ухилення від сплати податків за експорт українського зерна. Через це держава недоотримала сотні млн грн", - наголошується у повідомленні.

За даними слідства, для реалізації схеми її учасники задіяли понад 370 комерційних структур із ознаками фіктивності. Через них організатори схеми скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів.

"Щоб "заплутати" торговельні ланцюги і уникнути сплати обов'язкових платежів до бюджету, комерсанти передавали продукцію з однієї "фірми-прокладки" до іншої. І тільки після цього збували зерно експортерам для продажу за кордон", - пояснюють у СБУ.

За даними слідства, співробітники БЕБ завчасно виявили факти використання ризикових підприємств в експортних процедурах і письмово попередили про це Державну митну службу.

"Однак, чиновники митниці не врахували відповідних зауважень і дозволили продаж понад 1 млн тонн зернової продукції комерсантів за кордон. Встановлено, що цю пшеницю експортували через потужності зернових терміналів в Одеському, Чорноморському та Південному портах", - уточнили у СБУ.

Своєю чергою у пресслужбі БЕБ уточнили, що загальні орієнтовні збитки внаслідок роботи цієї схеми за 2022 рік, за умови недекларування доходу від згаданих експортних операцій у вигляді несплати податків, аналітики оцінюють в 5,2 млрд грн.

В рамках розслідування справи було проведено 30 обшуків в адміністративних приміщеннях центрального апарату Держмитслужби, на території портів та за місцями проживання фігурантів, за їх підсумками правоохоронці виявили чорнові записи, документи в електронному вигляді та мобільні телефони із доказами проведення оборудки.

Наразі кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу, вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

"Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення, визначення точних збитків держбюджету і притягнення винних до відповідальності", - додали в СБУ.

За матеріалами: БізнесЦензор
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6702
 0,1986
0,50
EUR
1
42,5205
 0,3372
0,80

Курс обміну валют на сьогодні, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес