Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

«Зерновий коридор» працює лише на 20% потужності через Росію, – Мінінфраструктури

23:37 08.06.2023 |

Новини АПК

 

"Чорноморська зернова ініціатива" працює вже менше ніж на 20% своєї нормальної пропускної спроможності через позицію РФ у спільному координаційному центрі і ця ситуація погіршується з кожним днем.

Про це розповів заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"У нас з 1 травня до сьогодні інспекцію на вхід пройшли всього 43 судна. Відповідно в середньому з 1 травня Російська Федерація пропускає на інспекції трохи більше одного судна на добу. В очікуванні зараз 54 судна, деякі з них очікують на інспекцію більше трьох місяців", - сказав Васьков.

Він нагадав, що через блокування російською стороною пропуску кораблів до найбільшого українського порту "Південний" він не працює повністю.

"Якщо говорити в цифрах, то ініціатива вже зараз працює менш ніж на 20% своєї нормальної пропускної спроможності. І з кожним днем ситуація погіршується виключно через позицію Росії в спільному координаційному центрі", - наголосив заступник міністра.

Він додав, що ООН та Туреччина поінформовані про ситуацію та переговори ведуться через них.

"Переговори ведуться через ООН і Туреччину. Вони знають про ситуацію. Щодня ми спілкуємося. Наразі ми не маємо інформації про те, що ситуація може покращитись", - констатував Васьков.

Відповідаючи на питання щодо перспектив транзиту російського аміаку в обмін на гарантії нормальної роботи угоди про безпечний експорт зерна, він нагадав, що аміакопровід наразі непрацездатний.

"Аміакопровід за останні три доби був двічі пошкоджений обстрілами з боку РФ. На даний момент він непрацездатний. Сказати, в який термін він може бути відремонтований, зможуть лише відповідні фахівці, коли отримають доступ і це буде безпечно", - додав заступник міністра.

Як повідомлялося, ще 5 червня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що 5 червня біля 21:00 в с. Западне Куп'янського району на Харківщині відбулася розгерметизація аміакопроводу внаслідок влучання ворожих ракет, пошкоджено ділянку завдовжки 12 км, витік аміаку склав 134 тонни.

6 червня він повідомляв, що російські війська вдруге обстріляли аміакопровід в Куп'янському районі. Було зафіксовано загалом 6 "прильотів" в район насосної станції біля с. Масютівка.

Лише 7 червня Міноборони РФ також заявило про підрив аміакопроводу "Тольятті - Одеса" поблизу села Масютівка на Харківщині ввечері 5 червня, звинувативши у цьому "українських диверсантів". Своєю чергою у Кремлі заявили, що руйнування аміакопроводу "негативно вплине" на продовження "Чорноморської зернової ініціативи".

"Чорноморську зернову ініціативу" було погоджено в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть - у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний" в умовах війни Росії проти України.

Ініціативу було укладено на 120 днів і її продовжували двічі, востаннє 18 березня. Однак якщо Україна заявляла, що її продовжили на 120 днів, то Росія стверджувала, що всього на 60 - до 18 травня, і наполягала на розблокуванні роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса" та знятті всіх санкцій при торгівлі російською агропродукцією та добривами.

За матеріалами: БізнесЦензор
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6702
 0,1986
0,50
EUR
1
42,5205
 0,3372
0,80

Курс обміну валют на сьогодні, 10:29
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3652  0,00 0,00 39,8952  0,02 0,05
EUR 42,1717  0,03 0,07 42,9630  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,7000  0,25 0,63 39,7200  0,25 0,63
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес