Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Лідер фракції «Слуга народу» Арахамія пропонує ВР захистити права третіх осіб під час реалізації санкцій в Україні

23:03 29.04.2024 |

Право

 

Встановити правовий механізм захисту і відновлення прав третіх осіб під час розгляду справ про стягнення в дохід держави активів підсанкційних осіб пропонує лідер правлячої фракції "Слуга народу" Давид Арахамія законопроєктом "Про внесення змін до деяких законів України щодо механізму захисту права власності третіх осіб" (№11195), який зареєстровано у Верховній Раді 22 квітня.

"Законопроєкт дозволить забезпечити захист та відновлення прав третіх осіб (інвесторів), які опосередковано володіють часткою в активі, що стягується в дохід держави, та унеможливить (зменшить частку) в подальшому звернення таких інвесторів за захистом своїх прав у міжнародних інвестиційних арбітражах проти України", - ідеться в пояснювальній записці до документа.

Водночас із ВР 26 квітня було відкликано законопроєкт №11037 від 22 лютого цього року "Про внесення змін до закону "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" щодо недопущення участі осіб, пов'язаних з державою-агресором, у функціонуванні ринків капіталів та організованих товарних ринках" авторства Ольги Василевської-Смаглюк, Данила Гетманцева, Ярослава Юрчишина, Олександра Гереги та ще 10 депутатів. Цей документ передбачав відкликання ліцензій усіх професійних учасників ринку, якщо в структурі їхнього капіталу, зокрема, є громадяни Росії (окрім тих, які проживають в Україні на законних підставах).

Як пояснює Арахамія у своєму новому законопроєкті, його необхідність викликана тим, що Мін'юст як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів підсанкційних осіб, звертається до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) для стягнення акцій або часток АТ або ТОВ, власниками яких опосередковано є непідсанкційні особи.

"Враховуючи практику... у багатьох випадках підсанкційна особа володіє активами, структурованими через іноземні юрисдикції, серед власників яких є іноземні юридичні особи та громадяни інших країн, до яких санкції, згідно із законодавством України, не застосовано", - пояснює Арахамія.

За його словами, виникає питання щодо можливості стягнення в дохід держави такого активу без порушення прав третіх непідсанкційних осіб.

"У рішенні від 23 січня 2024 року у справі №991/8725/23 ВАКС звертає увагу, що "разом з тим законодавством не передбачено в межах вирішення цього адміністративного спору механізму відновлення порушеного права власності третіх осіб. Задоволення позову щодо ТОВ "Альянс Холдинг" було б можливим, якби законом надавалась можливість компенсувати втрати права власності третіх непідсанкційних осіб. Зокрема, одним з таких механізмів була б законодавча можливість суду стягувати 100% власності українського активу та за певних умов визнавати право власності за третіми особами пропорційно їхній частці, що належить їм в іноземній юрисдикції", - зазначив Арахамія.

Законопроєкт встановлює необхідність визначити "кількість відсотків" у структурі власності юридичної особи, яка прямо чи опосередковано належить відповідно підсанкційній особі та іншим непідсанкційним особам, а також відкриття рахунків умовного зберігання (ескроу) для цінних паперів та/або часток непідсанкційних осіб у Національному депозитарії України.

Відповідно до законопроєкту, в дохід держави планують стягувати всі 100% акцій або часток юросіб, у яких опосередковано співвласниками є підсанкційні особи, після чого непідсанкційних осіб інформують про необхідність оформити права власності на цінні папери та/або частки на ескроу-рахунках, після чого їх буде переведено на власні рахунки непідсанкційних осіб.

Якщо протягом п'яти років від дня зарахування прав на цінні папери та/або часток на ескроу-рахунки непідсанкційні особи не здійснили дій для оформлення набуття права власності на них, вважається, що вони відмовилися від права власності на них.

Законопроєкт також наділяє Кабмін новим повноваженням - ухвалювати "рішення про звернення стягнення в дохід держави 100% пакету акцій (часток) або інших цінних паперів, що прямо (безпосередньо) належить юридичній особі, у структурі власності якої є особа, до якої застосовано санкцію у виді блокування активів, у разі, якщо визначений розмір (%) участі в такому пакеті особи, до якої застосовано санкцію у виді блокування активів, становить менше ніж 25 відсотків (%)".

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5771
 0,1028
0,26
EUR
1
42,8501
 0,0196
0,05

Курс обміну валют на сьогодні, 09:27
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4367  0,06 0,16 39,9806  0,07 0,17
EUR 42,6250  0,02 0,04 43,4406  0,07 0,16

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6100  0,09 0,24 39,6400  0,09 0,24
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес