Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

 

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) на поточному тижні остаточно затвердить продукт страхування інвестиційних кредитів, повідомив голова правління ЕКА Руслан Гашев у середу на конференції "Мій експорт" у Києві.

"На початку квітня Кабінет міністрів затвердив постановою перелік воєнних ризиків, які ми будемо страхувати, та умови такого страхування. Цього тижня ми маємо затвердити вже правлінням (ЕКА - ІФ-У) продукт і типову форму договору. І ми вже ведемо розмови з одним із українських банків щодо страхування від воєнних ризиків інвестиційних кредитів", - сказав він.

Глава ЕКА уточнив, що ціна такого страхування залежатиме в кожному окремому випадку від кількох чинників, і зазначив, що "сказати конкретно, скільки коштуватиме (страхування - ІФ-У), неможливо".

Серед факторів, що визначають його вартість, він назвав регіональне розташування (близькість до лінії фронту) і сферу діяльності, наприклад, фермерському господарству страхування інвесткредиту може обійтися дешевше, тоді як підприємству, пов'язаному з енергетикою, - дорожче через більшу ймовірність атаки з боку РФ.

Проте Гашев зміг поінформувати про передбачену мінімальну ставку анонсованих продуктів страхування інвесткредитів та інвестицій.

"Можу сказати, що мінімальна вартість страхування інвестиційного кредиту буде близько 1% на рік, мінімальна вартість страхування прямої інвестиції буде приблизно в цьому ж діапазоні: 1,1-2%", - відповів він на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

"Ключове, що потрібно розуміти, - ми обмежені в наших можливостях розміром нашого капіталу, це одна справа. Друга справа, що ми за нашими внутрішніми процедурами не можемо надавати підтримку за проєктами, що перевищують 10% нашого капіталу. Тобто, на один проєкт - це зараз 200 млн грн", - прокоментував глава ЕКА питання лімітів фінансування в межах продукту страхування інвесткредитів.

Гашев повідомив, що крім запуску двох вищезазначених продуктів, у планах ЕКА на цей рік затвердити стратегію Агентства на наступні 5 років, що є одним із зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) за підсумками 3-го перегляду програми розширеного фінансування (EFF) з терміном виконання до кінця листопада цього року.

"І, відповідно, вийти на обсяг підтриманого експорту близько 8 млрд грн цього року, але за тенденцією, я думаю, ми можемо підтримати мільярдів 10 (грн - ІФ-У). Потім у нас постане питання збільшення нашого капіталу, яке ми повинні будемо комплексно вирішувати з нашим акціонером", - додав він.

Згідно з інформацією на сайті, Експортно-кредитне агентство у квітні застрахувало кредити обсягом 46 млн грн і підтримало 1,07 млрд експорту. Від початку цього року застраховані в ЕКА експортери забезпечили надходження 1,7 млрд грн експортної виручки, на одну гривню страхової відповідальності агентства припало 12,4 грн майбутньої виручки.

Як повідомлялося, Кабмін на засіданні 9 квітня затвердив перелік воєнних і політичних ризиків, а також умови та порядок страхування воєнних і політичних ризиків під час здійснення видів діяльності ЕКА. Крім того, вніс відповідні зміни до статуту агентства.

ПрАТ "Експортно-кредитне агентство" засновано 2018 року. Єдиним засновником і акціонером ЕКА є держава в особі Кабінету міністрів. Управління корпоративними правами, що належать державі у статутному капіталі ЕКА, здійснює Кабмін через уповноважений орган управління - Міністерство економіки.

Верховна Рада наприкінці 2023 року ухвалила закон, що дозволяє ЕКА страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,4246
 0,1761
0,44
EUR
1
43,4726
 0,3983
0,91

Курс обміну валют на вчора, 10:54
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,1046  0,08 0,20 40,7788  0,09 0,22
EUR 43,4519  0,18 0,42 44,3496  0,09 0,19

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,3600  0,12 0,30 40,3900  0,13 0,32
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес