Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Скільки допускається прострочення за кредитами

15:47 24.07.2023 |

Прес-релізи

 

Кредит є серйозним офіційним договором між банком та позичальником. У ньому закріплюються суттєві правничий та обов'язки сторін. Один із найбільш відповідальних моментів кредитного договору – це своєчасний платіж за кредитом. Адже саме своєчасна оплата розрахунків за кредитом гарантує збереження кредитної історії без заборгованості та не порушує права банку. Однак якщо відбулася затримка в платежах, багато позичальників ставлять питання про те, як довго можна перебувати в прострочення і які її наслідки - https://sgroshi.com.ua/ua/blog/skol-ko-dopuskaetsa-prosrocka-po-kreditam/.


Як вчинити, якщо вчасно не вдається сплатити кредит?

Якщо у позичальника виникли проблеми із виплатою кредитної заборгованості, то насамперед необхідно зв'язатися з банком. Заздалегідь повідомите банк про неможливість оплати, заявіть про свої наміри та попросіть надати можливість реструктуризації боргу. Зазвичай банк пропонує кілька варіантів реструктуризації платежів, зокрема - рефінансування кредиту, збільшення часу погашення боргу чи зменшення щомісячного платежу. Крім того, позичальник може звернутися до юристів або рефінансувати кредит до іншого банку.


Чи можна сплатити кредит в останній день?

Так, можна сплатити кредит в останній день, встановлений договором. Однак при цьому можуть виникнути труднощі, наприклад, з технічних причин банк не встигає обробити платіж у день його надходження - це може спричинити пені або штрафні санкції. Крім того, при оплаті кредиту в останній день необхідно враховувати час перерахування коштів, який може тривати до 3 робочих днів залежно від банку.


Якщо день погашення кредиту випадає на вихідний - як вчинити?

Якщо час погашення кредиту припадає на день, який припадає на вихідний, то платіж можна зробити наступного робочого дня. Радимо заздалегідь дізнатися у банку інформацію про терміни, необхідні на обробку платежів у таких випадках, щоб не допустити потягу за собою штрафних санкцій та пені.


З якого дня нараховуються відсотки за користування кредитом?

Відсотки за користування кредитом починають нараховуватись з дня видачі коштів позичальнику. Як правило, відсотки розраховуються на щоденній основі, застосовуючи коефіцієнт, що передбачений договором за кредитом. При цьому відсотки, що нараховуються, можуть залежати від розміру заборгованості, процентної ставки, терміну договору та інших факторів.


Скільки днів допускається прострочення за кредитом?

У кожному договорі на кредит, як правило, вказується максимальна кількість днів, допустима для прострочення за кредитом без наслідків, крім пені та штрафів. Зазвичай ця кількість становить 3-5 днів. Однак слід враховувати, що якщо позика бралася на термін більше 1 місяця, то встановлюється період погашення на кінець місяця, протягом якого оплата не потрібна.


Що буде, якщо прострочити платіж за кредитом на один день?

Якщо затримка у сплаті відбулася на 1 день, то штрафи зазвичай не нараховуються. Однак після закінчення періоду погашення банки повідомляють позичальника про необхідність повернення у стислий термін.


Що буде, якщо прострочити платіж за кредитом на 2 дні?

Якщо затримка у сплаті відбулася на 2 дні, то банк починає нараховувати пеню за прострочення. Розмір штрафу залежить від суми заборгованості, від її тривалості та відсоткових ставок, які були обумовлені у договорі, зазвичай вона становить 0,1-0,5% від суми заборгованості.


Що буде, якщо прострочити платіж за кредитом на 3 дні?

Після трьох днів затримки виплати кредиту банк може нарахувати не лише пеню за прострочення, а й штрафні санкції, які можуть бути досить помітними. Розмір штрафу зазвичай складає близько 500 гривень.


Прострочення кредиту 4, 5-10 днів

Якщо затримка у сплаті за кредитом триває від 4 до 10 днів, то банк починає збільшувати розмір штрафів та пені, ставки можуть досягати 1-2% від суми заборгованості. Крім того, банк зобов'язаний повідомити позичальника про прострочення та зробити вимушену стягнення заборгованості.


Прострочення більше 10 днів - що може зробити кредитор?

При затримці платежу за кредитом на більш ніж 10 днів кредитор має право стягнути з позичальника не лише заборгованість, а й штрафні санкції, а також застосувати інші санкції відповідно до законодавства та умов договору, наприклад, ініціювати судовий процес про стягнення боргу.


Скільки місяців можна не сплачувати кредит

Взяти кредит - це серйозна відповідальність, і важливо розуміти наслідки, якщо не виплачувати його вчасно. У цій статті ми розглянемо, що станеться, якщо не платити кредит певну кількість місяців.

Кількість місяців, протягом яких можна не виплачувати заборгованість за кредитом, залежить від політики кожного банку та від загальної суми заборгованості. Зазвичай значну роль відіграє тривалість прострочення.


Що буде, якщо не платити кредит один місяць?

Навіть один пропущений платіж за кредитом може мати негативні наслідки. По-перше, вам нараховуватимуться відсотки за прострочення, що збільшить загальну суму боргу. Крім того, банк може робити відмітки про прострочення у вашій кредитній історії, що може негативно позначитися на вашій кредитній репутації та ускладнити отримання кредиту в майбутньому.

Якщо заборгованість за кредитом становить лише один місяць, то банки мають провести додаткову перевірку перед нарахуванням штрафних санкцій. Якщо пропущено платіж один раз, то банк надсилає листа про прохання погасити заборгованість.


Не плачу кредит два місяці - що буде?

Якщо ви пропустили два платежі поспіль, банк може розпочати більш серйозні заходи. Вам можуть надіслати попередження про прострочення, а також почати нараховувати пені та штрафи. Банк може також звернутися до колекторського агентства або подати на вас до суду.

Якщо пропущено платіж вже кілька разів, то банк починає вживати більш жорстких заходів. Протягом трьох місяців позичальник має можливість виплатити заборгованість та уникнути штрафів та пені. Якщо ж прострочення триває, то банк має право ініціювати судовий процес щодо стягнення заборгованості.


Що буде, якщо не платити кредит 3 місяці?

Якщо ви не сплачуєте кредит три місяці поспіль, ваша ситуація може посилитися. Банк може передати вашу заборгованість колекторам, які активно переслідуватимуть вас, щоб стягнути борг. Крім того, ваша кредитна історія буде сильно зіпсована, що може вплинути на ваші можливості отримати кредити у майбутньому. Банк також може звернутися до суду та отримати рішення про примусове стягнення боргу.

Під час прострочення платежу за кредитом на 3 місяці банк має право нараховувати всі санкції, зазначені в договорі.


Якщо не платити кредит 4 місяці

Пропущені платежі протягом чотирьох місяців можуть призвести до ще більш серйозних наслідків. Банк може передати ваш борг професійним колекторським агентствам, які стягуватимуть борг із вас на законних підставах. Можливо, вам доведеться зіткнутися із судовими позовами та арештом вашого майна, щоб покрити непогашений борг. Крім того, ваша кредитна репутація буде серйозно потерпілою.

Якщо позичальник пропустив чотири місяці виплати за кредитом, то банк може розпочати процес стягнення заборгованості в судовому порядку.


Прострочення 5 місяців - наслідки

П'ятимісячне прострочення платежів за кредитом може призвести до ще більш серйозних наслідків. Банк може звернутися з вашою заборгованістю до суду та отримати рішення про списання заборгованості з ваших рахунків або реалізації вашого майна. Крім того, ви можете зіткнутися із забороною отримання нових кредитів на невизначений період.

Під час прострочення платежу за кредитом на 5 місяців банк має право позбавити позичальника можливості взяти інші кредити, нарахувати всі штрафи та пені, провести конфіскацію майна та коштів боржника.


Кредит з відстроченням платежу на 6 місяців - чи реально?

Можливість отримання відстрочки платежу на 6 місяців залежить від правил та умов конкретного банку. Така опція може бути надана, наприклад, у разі хвороби позичальника або його близьких, тимчасової втрати працездатності, а також інших форс-мажорних обставин.

Можливість взяти кредит із відстроченням платежу на 6 місяців існує, але такі пропозиції є рідкістю. У більшості випадків банк вимагатиме погашення боргу вчасно і не надасть можливість відстрочення платежів на такий тривалий період. Однак, у деяких випадках, ви можете домовитися про відстрочку з банком, якщо надасте достатні пояснення та докази того, що тимчасові фінансові труднощі заважають погасити кредит вчасно.


Висновки

Взяття кредиту - це серйозна відповідальність, і необхідно грамотно керувати своїми фінансами, щоб уникнути проблем із погашенням боргу. Пропускати платежі за кредитом може мати серйозні наслідки, включаючи погіршення кредитної історії, нарахування пені та штрафів, звернення до колекторських агенцій та судових процесів. Тому важливо планувати свої фінансові зобов'язання заздалегідь та завжди прагнути платити кредит вчасно.

Кредит необхідно розглядати як серйозний фінансовий інструмент, тому відразу після підписання договору слід дбайливо ставитись до обумовлених вимог та систематично виплачувати платежі. Якщо ж виникли проблеми з платежем за кредитом, краще не відкладати вирішення питання на довгу скриньку - своєчасне повідомлення та перебування в діалозі з банком допоможуть уникнути штрафних санкцій та зберегти кредитну історію цілістю та безпекою.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,7206
 0,1688
0,43
EUR
1
42,8148
 0,3836
0,90

Курс обміну валют на 10.05.24, 10:53
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,4328  0,13 0,34 39,9820  0,14 0,36
EUR 42,3788  0,16 0,39 43,1064  0,15 0,35

Міжбанківський ринок на 10.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,8100  0,29 0,73 39,8350  0,30 0,75
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес