Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Після шпигунського скандалу Європарламент анонсував реформи

 

Депутати Європейського парламенту заявили, що окремі політики та партії в Європейському Союзі свідомо служать інтересам Росії. В ухваленій євродепутатами в четвер, 8 лютого, резолюції йдеться про посилення РФ систематичних дій з підриву демократії в ЄС за допомогою дезінформації та інших форм втручання.

У тексті наголошується, що Росія вербує окремих євродепутатів як агентів впливу та створює залежні стосунки, зокрема через фінансування, з деякими європейськими політичними партіями, які потім виступають підсилювачами російської пропаганди та домагаються зняття санкцій з РФ.

Шпигунський скандал з Тетяною Жданок

Значна частина резолюції присвячена скандалу з депутаткою від Латвії Тетяною Жданок.

"Інформатор ФСБ, який має доступ до даних як член Європарламенту, становить серйозну загрозу безпеці та демократії ЄС", - заявили парламентарі та зобов'язалися надавати повну підтримку латвійській владі в розслідуванні дій Жданок, закликавши з'ясувати, чи підлягає та кримінальному переслідуванню.

"Жданок добре відома своєю проросійською позицією та послідовним розповсюдженням антилатвійських і антиєвропейських наративів", - зазначається в тексті. Депутати нагадали, що Жданок не визнає існування Латвії як суверенної держави та відмовляється засудити війну Росії проти України. Згадується і її поїздка в окупований Крим для спостереження за псевдореферендумом та виступи в пропагандистських телешоу в Москві. При цьому вказується, що вона цілеспрямовано створювала враження ніби робить все це від імені Європарламенту та ЄС загалом.

Жданок раніше виключили з її політичної групи і вона не належить до жодної фракції, але є невелика кількість колег, які брали участь у спільних з нею акціях, висловлюючи схожі точки зору. Тому Європарламент стурбований можливими зв'язками Жданок з іншими євродепутатами та має намір негайно провести внутрішнє розслідування для оцінки всіх потенційних випадків втручання Росії в свою роботу.

Європарламент анонсував внутрішні реформи

Як повідомили євродепутати, спеціальний комітет парламенту щодо іноземного втручання в демократичні процеси в ЄС детально викрив операції Кремля, і тепер Європарламенту належить вжити жорсткіших заходів та провести внутрішні реформи для ефективного захисту від зовнішнього впливу.

У резолюції йдеться, що Кремль оперує великою мережею агентів у всьому ЄС, які впливають на виборчі процеси та політику з ключових стратегічних питань, наприклад енергетичної інфраструктури. Їхня діяльність націлена на всі сфери суспільного життя, особливо на культуру, історичну пам'ять, ЗМІ та релігійні громади, а також на політиків та їхні сім'ї. Так, десятки розслідувань вже довели зв'язки між Кремлем і відомими європейськими політичними й громадськими діячами - чинними та у відставці. Водночас фінансування політичної діяльності політиків у ЄС з Росії продовжує виявлятися.

У тексті наголошується, що винятковий характер російського втручання вимагає особливих зусиль з боку інституцій ЄС і країн-членів для виявлення, усунення та подолання цієї конкретної загрози. Європарламент закликав органи, що наглядають за прозорістю процесів у ЄС, заборонити будь-які організації, котрі мають прямі або непрямі зв'язки з урядом РФ.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: ЄС
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,5373
 0,0372
0,09
EUR
1
43,9850
 0,1679
0,38

Курс обміну валют на 31.05.24, 10:25
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4148  0,09 0,23 41,0930  0,09 0,21
EUR 43,8089  0,10 0,22 44,6948  0,11 0,26

Міжбанківський ринок на 31.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4800  0,01 0,02 40,5000  0,01 0,02
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес