Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

ECOWAS підготує сили для можливої інтервенції в Нігері

 

Економічне співтовариство країн Західної Африки (ECOWAS) у четвер, 10 серпня, доручило військовому командуванню країн-учасниць блоку активувати резервні сили для можливого використання проти хунти, яка захопила владу у Нігері у кінці липня, повідомляють агенції Reuters i dpa. Представники блоку заявили, що прагнуть мирного відновлення демократії в країні, але можуть бути використані всі варіанти, включно із застосуванням сили.

За підсумками саміту глав держав у столиці Нігерії Абуджі представники блоку пообіцяли застосувати санкції, заборонити поїздки та заморозити активи тих, хто перешкоджає поверненню до влади демократично обраного президента Нігеру Мохамеда Базума. "Жоден варіант не знімається з розгляду, включно із застосуванням сили як крайнього засобу", - сказав президент Нігерії Бола Тінубу, голова ECOWAS. Водночас він висловив сподівання, що спільними зусиллями блоку вдасться досягти мирного вирішення конфлікту у Нігері, і додав, що "ще не все втрачено".

Резолюції про застосування і сили, і мирних засобів

У комюніке, зачитаному після саміту блоку, міститься резолюція з проханням до начальників сил оборони країн блоку "негайно активувати резервні сили ECOWAS з усіма їхніми елементами". В іншій резолюції йшлося про наказ про "розгортання резервних сил ECOWAS для відновлення конституційного ладу в Республіці Нігер", а відразу за нею була інша, в якій йшлося про відновлення такого порядку "мирними засобами", пише Reuters.

Аналітики з питань безпеки кажуть, що регіональним силам можуть знадобитися тижні або більше, щоб зібратися, що потенційно залишить час для переговорів.

У заяві ECOWAS не пояснюється, як будуть фінансуватися сили, які країни братимуть участь або яку кількість військ і яку техніку вони можуть надати.

Хунта в Нігері не погоджується на переговори

Хунта в Ніамеї порушила крайній термін, щоб відступити, встановлений ECOWAS на 6 серпня, натомість закрила повітряний простір Нігеру та пообіцяла захищати країну від будь-якого іноземного нападу. ECOWAS звинуватило генералів, які наразі керують Ніамеєм, у "зухвалій відсічі" всіх спроб блоку вступити в дипломатичні відносини.

Наразі лідери перевороту в Ніамеї не показали жодних ознак того, що вони готові відступити або брати участь у змістовних переговорах. За кілька годин до саміту в Абуджі вони призначили новий уряд, очевидно, намагаючись зміцнити свою позицію та представити себе як законний уряд Нігеру після державного перевороту 26 липня.

Організація Об'єднаних Націй і західні держави підтримали зусилля ECOWAS, спрямовані на те, щоб переконати хунту поступитися владою та звільнити Базума, якого утримують в його резиденції. Західні країни побоюються, що Нігер може наслідувати Малі та звернутися за допомогою до російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер".

Незважаючи на те, що Нігер є однією з найбідніших країн світу, країна має стратегічне значення як сьомий за величиною виробник урану, важливого матеріалу для ядерної енергетики, зазначає Reuters. До перевороту країна також була важливим союзником Заходу в регіоні, де інші країни виступили проти колишньої колоніальної Франції на користь тісніших зв'язків з Росією.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: Нігер
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,4272
 0,0033
0,01
EUR
1
42,7549
 0,0903
0,21

Курс обміну валют на 17.05.24, 10:16
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3239  0,12 0,30 39,8843  0,10 0,26
EUR 42,6348  0,06 0,13 43,3461  0,13 0,30

Міжбанківський ринок на 17.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3900  0,10 0,25 39,4250  0,09 0,22
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес