Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Банкіри в один голос очікують збереження облікової ставки НБУ 15% - опитування

10:57 14.03.2024 |

Фінанси, Економіка

 

Національний банк України (НБУ) залишить облікову ставку на засіданні в четвер на рівні 15% річних, прогнозують банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Наш базовий прогноз щодо незмінної облікової ставки протягом першого півріччя залишається актуальним", - зазначив директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин.

За його словами, більш стрімке уповільнення інфляції в січні-лютому, відповідно, до 4,7% і 4,3% у річному вимірі проти прогнозу регулятора 5% за підсумками березня могло б стимулювати НБУ до більш раннього, ніж заявлялося, повернення до пом'якшення монетарної політики. Однак, вважає Печерицин, високі безпекові ризики й невизначеність навіть у короткостроковій перспективі можуть посилювати негативні тенденції найближчими місяцями.

"Ми вважаємо, що регулятор не змінюватиме облікової ставки відповідно до своїх очікувань", - поділився своєю думкою дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку Антон Курінний, хоча й визнав імовірність зниження облікової ставки центробанком на 0,5-1% за рахунок досить низьких інфляційних показників.

"Ми не очікуємо будь-яких змін щодо облікової ставки на майбутньому засіданні з монетарної політики. На минулому засіданні НБУ досить чітко описав свої прогнози щодо динаміки ставки", - поділився думкою директор департаменту казначейства та фондових ринків головного фінансового управління Правекс Банку Артем Красовський.

"За півтора місяця, що минули відтоді, не відбулося жодних радикальних змін, які змусили б регулятора відступити від заявлених планів", - додав він.

Красовський наголосив, що також не очікує корекції операційного дизайну монетарної політики на найближчому засіданні.

"За всіма ознаками, регулятор залишить розмір облікової ставки на рівні 15%. Тобто не йдеться ні про зниження, ні про збільшення її розміру", - поділяє думку колег директор департаменту роздрібного бізнесу банку "Глобус" Дмитро Замотаєв.

Банкір посилається на раніше озвучені плани НБУ і фактор затримки отримання макрофінансової допомоги від США в розмірі близько $10 млрд.

Замотаєв вважає, що досягнення в плані валютної лібералізації, розміру облікової ставки й ставки за 3-місячними ДС за 2023 рік є досить вагомими, і зараз варто "закріпити їх" і діяти більш консервативно, не поспішаючи зі змінами.

"Тому найближчим часом не варто очікувати глобальних змін у монетарній політиці НБУ (шлях на валютну лібералізацію буде продовжено за відповідних обставин)", - додав директор департаменту.

"Думаю, що Національний банк у березні не змінюватиме облікової ставки, дотримуючись раніше озвученої стратегії", - поділився думкою голова правління Юнекс Банку Іван Світек.

Він зазначив, що фактична інфляція, нижча за очікувану, дає підстави для зниження облікової ставки, однак стримувальним фактором є потреба НБУ утримувати привабливість ставок за депозитними інструментами на достатньому рівні.

"Девальваційні очікування на ринку трохи ослабли в лютому, але все ще досить високі. Це один із чинників, що обмежує простір для маневрування в частині пом'якшення монетарної політики", - додав голова правління Юнекса.

До інших негативних передумов для зниження облікової ставки Світек, як і його колега з "Глобуса", відніс затримку фінансової допомоги від США.

"Цей фактор також не дає підстав прогнозувати сміливі монетарні рішення НБУ", - резюмував банкір.

Він не виключає змін в опердизайні монетарної політики на засіданні в четвер і припускає, що НБУ може знову змінити методику розрахунку ліміту розміщення вільної ліквідності в ДС, щоб посилити стимули для банківської системи активніше залучати нові депозити населення.

"Наприклад, за рахунок перенесення на пізніший термін дати, з якої в розрахунок показника приймають строкові вклади клієнтів із строком розміщення понад три місяці", - припустив голова банку.

Що стосується подальшого зниження облікової ставки, то в Райффайзені припускають її поступове зниження в другому півріччі до 13% до кінця року за умови, що безпекові ризики не погіршуватимуться і траєкторія інфляції і далі перевершуватиме прогнози НБУ.

В ОТП Банку дотримуються думки, що регулятор орієнтуватиметься на раніше визначені прогнози й очікування.

Водночас у Правексі зазначили, що дотримання регулятором власних прогнозів залежить від розвитку ситуації з балансом військових ризиків, а також від ритмічності й достатності надходжень зовнішньої фінпідтримки.

"Звісно, якщо ситуація в економіці покращуватиметься швидше за прогнозовану, то регулятор може незначно зменшити розмір облікової ставки. Але наразі давати більш точні прогнози досить проблематично", - сказав Замотаєв з банку "Глобус".

За його словами, за умови максимально оптимістичного сценарію ринок очікує подальшого зниження облікової ставки на 1-2 в. п. - до 14-13%.

"Зниження облікової ставки на зазначений розмір дасть змогу знизити ставки за основними кредитними продуктами в середньому на два відсоткові пункти. Насамперед це стосується іпотеки, автокредитування, цільових позик для МСБ тощо", - додав банкір.

Зі свого боку голова правління Юнекса допускає можливість переходу Нацбанку до циклу зниження ставки раніше за намічений у другому півріччі за умови, якщо поточна інфляційна динаміка і далі "відставатиме" від прогнозу регулятора.

"Однак без ослаблення ключових ризиків - військових і дефіциту бюджету - динамічного зниження ставки чекати не варто", - резюмував Світек.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
Ключові теги: прогноз
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,6015
 0,0687
0,17
EUR
1
42,4409
 0,0796
0,19

Курс обміну валют на вчора, 10:50
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3800  0,01 0,04 39,9436  0,05 0,12
EUR 42,2168  0,05 0,11 42,9988  0,04 0,08

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,5900  0,11 0,28 39,6100  0,11 0,28
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес