Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Поза системою Prozorro здійснюється 75% закупівель на рівні військових частин - Міноборони

11:50 08.04.2024 |

Економіка

 

Майже 700 військових частин ЗСУ здійснюють закупівлі, при цьому 75% з них проводяться без застосування електронної системи Prozorro.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це повідомив експерт із закупівель Проєкту реформи оборонних закупівель за підтримки спеціального радника Великої Британії з питань оборони Євген Сільверстов під час Форуму військових закупівель.

«У системі ЗСУ є майже 700 військових частин, які здійснюють закупівлі. Якщо казати про загальний бюджет на минулий 2023 рік - це більш як 400 млрд грн, які були виділені саме на децентралізованому рівні. Це колосальна сума. Якщо ми кажемо про субвенції, то в минулому році органи місцевого самоврядування передали 16 млрд грн субвенцій. Що цікаво, витрачено з них було 2/3, тобто майже 5 млрд перейшло на наступний рік. Тобто велика частина субвенцій, яка була передана, не була реалізована військовими частинами. Очікується, що в цьому році від повернення ПДФО буде мінімум 8 млрд грн переведено на військові частини. Очевидно і органи місцевого самоврядування також продовжать надавати допомогу військовим частинам у вигляді субвенцій, як вони робили і минулий рік», - розповів Сільвестров, додавши, що за прогнозами в поточному році коштів від субвенцій та ПДФО буде ще більше.

Водночас він зазначив, що аналіз усіх закупівель, які були викладені в Prozorro, засвідчив, що на ЗСУ припадає не більше 25% поданих заявок.

«75% закупівель, які проводять в системі ЗСУ, це закупівлі, які проводять без застосування електронної системи Prozorrо. Вони проходять із застосуванням певних внутрішніх процедур. І військові частини укладають договори, виходячи зі свого розуміння того, як правильно і ефективно підібрати постачальника, провести моніторинг ринку, як оцінити пропозиції, їх ефективність, укласти договори і якось з цим працювати», - пояснив експерт.

Він зауважив, що проблема полягає у відсутності нормативних документів, які б регламентували закупівлі у військових частинах.

Також Сільверстов відзначив, що у військових частинах має бути професіонал-закупівельник та відповідна нормативна база, яка б дозволяла йому ефективно працювати.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві оборони створено новий структурний підрозділ - Департамент планування тилового забезпечення.

 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,5373
 0,0372
0,09
EUR
1
43,9850
 0,1679
0,38

Курс обміну валют на вчора, 10:25
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4148  0,09 0,23 41,0930  0,09 0,21
EUR 43,8089  0,10 0,22 44,6948  0,11 0,26

Міжбанківський ринок на вчора, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,4800  0,01 0,02 40,5000  0,01 0,02
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес