Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Середня зарплата новачків в IT складає $600 — статистика

 

Середня зарплата тих, хто знайшов першу роботу в ІТ минулого року, склала $600.

Про це йдеться в статистиці DOU, сформованій за результатами зимового опитування.

Половина новачків в ІТ - розробники

Технічні фахівці становлять 85% серед тих, хто знайшов першу роботу в ІТ минулого року. Найчастіше це розробники (45%) та QA (21%). Частка розробників серед тих, хто приходить в ІТ, залишається стабільною з початку повномаштабного вторгнення.

Середня зарплата новачків в IT складає $600 — статистика

 

Попит на QA-фахівців постійно зростав до 2022 року: на початку того року тестувальники складали 26% айтівців, які починали свою кар'єру. Після 2022 року частка тестувальників в нових наймах стала зменшуватись і минулого року склала 21%.

Попит на нетехнічних фахівців залишається на тому ж рівні, що і до повномаштабного вторгнення, але змінилася структура наймів цих фахівців.

* 15% тих, хто знайшов першу роботу в ІТ минулого року, мають нетехнічну спеціалізацію - стільки ж було і в 2021 році.

* Серед нетехнічних фахівців, які знайшли першу роботу в ІТ минулого року, найбільше дизайнерів (5%).

* На другому місці - фахівці з маркетингу (3%).

* HR/рекрутери та фахівці з продажів складають по 2% серед тих, хто увійшов в ІТ минулого року, але тенденції для цих спеціалізацій різні.

* Частка сейлзів в нових наймах зростає з початку повномаштабного вторгення, а частка фахівців з HR, рекрутингу та L&D, навпаки, падає.

Активніше наймали невеликі компанії

Невеликі та середні компанії активніше наймали новачків в минулому році, аніж великі. 76% айтівців з досвідом в ІТ рік чи менше працюють в компаніях з менш ніж 200 співробітниками (загалом у таких компаніях працюють 56% українських айтівців).

Найчастіше новачки працюють в продуктових (40%) чи сервісних компаніях (37%).

Середня зарплата новачків в IT складає $600 — статистика

 

Найлегше їм було знайти роботу в Києві (41%) чи у Львові (16%).

Середня зарплата новачків в IT складає $600 — статистика

 

Найбільше світчерів серед QA-фахівців

До ІТ-сфери найчастіше долучається молодь: медіанний вік фахівців, які знайшли першу роботу торік, 24 роки. Лише чверть нових айтівців мають 30 років чи більше.

Наймолодші - розробники, DevOps, фахівці з Data Science / Data Engineers, а також фахівці підтримки та фахівці з продажів та розвитку бізнесу - їхній медіанний вік 21-22 роки, тобто більш як половина цих фахівців починають працювати ще студентами.

В QA, менеджменті проєктів, HR/рекрутингу, маркетингу та дизайні більше світчерів, які приходять з інших сфер. Найбільше світчерів серед QA - 41% тестувальників, які минулого року знайшли першу роботу в ІТ, мають вік понад 30 років. Серед РМ таких 36%, серед маркетологів - 29%. Більшість HR та рекрутерів, які прийшли минулого року в ІТ, у середньому мали понад 2 роки досвіду за цією спеціалізацією, але в інших сферах.

Близько третини всіх нових фахівців - жінки. Найчастіше вони починають кар'єру в ІТ як QA (28% всіх жінок, які знайшли першу роботу торік) та розробниці (20%).

Середня зарплата новачків в IT складає $600 — статистика

 

73% тих, хто прийшов в ІТ в минулому році, мають вищу чи незакінчену вищу освіту, а ще 24% зараз вчаться в університеті. Лише 3% фахівців не мають ВО і не отримують її зараз.

Рівень англійської мови у новачків переважно середній (40% оцінили його як Intermediate) чи вище середнього (у 35% - Upper Intermediate). У цьому вони поступаються більш досвідченим колегам в ІТ, які зазвичай мають вищий рівень англійської.

Найкраще англійську серед новачків знають PM, Data Science / Engineering та фахівці з продажів (більш як 60% з них мають рівень Upper Intermediate і вище). У розробників та QA зазвичай нижчий рівень: близько 45% з них оцінили свій рівень як Intermediate.

Більше шансів знайти роботу в ІТ без англійської у QA, дизайнерів, HR, рекрутерів і L&D фахівців та спеціалістів підтримки: понад 20% тих, хто знайшов роботу в ІТ минулого року за цими напрямами, оцінили свій рівень як Pre-Intermediate чи нижче.

Медіанна зарплата новачків

Медіанна зарплата тих, при прийшов в ІТ минулого року, складає $600, і відмінності між різними спеціалізаціями в рівні зарплат невеликі.

Найвищі зарплати серед новачків у аналітиків ($880), HR та рекрутерів ($830), а також у фахівців з Data Science / Engineering ($800).

У HR/рекрутерів, які приходили торік в ІТ, часто вже був досвід роботи за своєю спеціалізацією, здобутий поза ІТ (у середньому 2,2 роки), з чим і пов'язані їхні високі зарплати. Але потрапити в ІТ навіть досвідченим фахівцям з HR та рекрутингу зараз важко - лише 6% HR/рекрутерів працюють в ІТ з 2023 року, що менше, ніж в середньому по всіх спеціалізаціях (9%).

Середня зарплата новачків в IT складає $600 — статистика

 

У аналітиків та фахівців з Data Science / Engineering протилежна ситуація - ці спеціалізації зараз відкриті для новачків. 15% аналітиків та 11% фахівців з Data Science / Engineering прийшли в ІТ-індустрію минулого року, і попит на цих спеціалістів впливає на їхні зарплати. Частина аналітиків перейшла в ІТ з інших сфер, вже маючи певний досвід у своїй спеціалізації (12% з них мають тайтл Middle чи вище проти 5% серед всіх новачків в ІТ), що також впливає на їхню медіанну зарплату.

Найменше готові платити фахівцям підтримки, які тільки починають свою кар'єру: їхня медіанна зарплата торік склала $500 на місяць. Також дещо нижче середніх зарплати початківців у DevOps ($550) та в продажах і розвитку бізнесу ($565 - проте ця сума не враховує бонуси, які можуть бути досить великими).

За матеріалами: ITC.ua
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,5151
 0,1537
0,39
EUR
1
42,3641
 0,1331
0,31

Курс обміну валют на сьогодні, 10:11
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3623  0,01 0,02 39,9291  0,02 0,06
EUR 42,1332  0,05 0,12 42,9332  0,01 0,03

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:53
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,6350  0,19 0,48 39,6500  0,18 0,46
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес