Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Мінекономіки визначило три ключові показники вартості розмінування земель сільгосппризначення

09:40 27.02.2024 |

Новини АПК

 

Наявність рослинності, ступінь забрудненості ділянки й тип ґрунтів - такі ключові показники, що визначають вартість розмінування земель сільгосппризначення, виділило Міністерство економіки України, повідомив заступник міністра Ігор Безкаравайний на українсько-польській конференції з розмінування, організованій Польським агентством інвестицій і торгівлі в посольстві Польщі в Україні цього тижня.

"Найбільшою проблемою на нинішньому етапі є ціноутворення. Ми починаємо розробляти модель розрахунку вартості робіт. Ми ідентифікували три показники, які впливатимуть на вартість робіт: наявність рослинності, ступінь забрудненості ділянки й тип ґрунтів", - сказав заступник міністра.

За його словами, ще одне важливе питання - формування прозорої науково обґрунтованої системи пріоритету розмінування ділянок. "Нам потрібна модель, за якою ми визначатимемо, яку територію буде розміновано в першу чергу, яку - в другу, яку - в третю. Можливо, що серед двох схожих ділянок одну буде розміновано швидко, а другу, можливо, ніколи через надзвичайно високий рівень забруднення", - пояснив Безкаравайний.

Він уточнив, що на сьогодні в Україні працюють 3500 саперів, чого замало для розмінування. "Це дуже мало. Скільки потрібно, поки ніхто у світі не може оцінити. Потрібні фахівці і з обстеження, і ті, які можуть переміщувати й знищувати вибухонебезпечні предмети", - наголосив заступник глави Мінекономіки.

За його словами, повністю знищені Бахмут чи Мар'їнку розміновуватиме держава з огляду на складність робіт.

За даними заступника начальника відділу управління інформації Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони Євгена Зубаревського, у деяких місцях щільність мінування становить 2,5 міни на 1 кв. м.

"Після звільнення територій знешкодження вибухонебезпечних предметів здійснюватимуть підрозділи Сил безпеки та оборони", - сказав Зубаревський.

За його словами, з лютого 2022 року 6 млн громадян України перебувають під впливом забруднення вибухонебезпечними предметами. Сталося 611 вибухів у цивільних районах, унаслідок яких загинула 281 особа, поранень дістали 600 людей. Половина інцидентів сталася у Харківській, Херсонській і Миколаївській областях, 75% інцидентів сталося від мін.

"Процес розмінування та відновлення буде надзвичайно важким і тривалим, і його треба розпочинати вже. Я розраховую на польсько-українську співпрацю... Там, де ми можемо розвивати співпрацю, треба її розвивати. Разом ми можемо зробити набагато більше", - наголосив посол Польщі в Україні Ярослав Гузи.

Менеджер з розвитку бізнесу Польського агентства з інвестицій і торгівлі Тетяна Чужа повідомила, що інтерес до участі в процесі розмінування виявили кілька десятків польських компаній з відповідним досвідом роботи, які розглядають розмінування як перший крок до відновлення.

У питаннях гуманітарного розмінування очікується ухвалення кількох важливих рішень на засіданні польсько-української міжурядової комісії, що відбудеться в березні 2024 року, повідомив директор департаменту міжнародного співробітництва та торгівлі Міністерства економічного розвитку Польщі Александер Семашко.

Як повідомлялося, за оцінками Світового банку вартість розмінування території України може сягнути $37,4 млрд. Станом на жовтень 2023 року Україна залучила від європейських держав близько $500 млн на розмінування. Потенційно забрудненою територією вважається площа 174 тис. кв. км, з яких протягом минулого року було повернено у використання 18 тис. кв. км.

Кількість сертифікованих операторів з розмінування у 2023 році зросла з 6 до 30, у 2024 році очікують сертифікації ще 50 операторів. Роботи з розмінування здійснюють 58 спеціальних машин, зокрема 33 використовує Державна служба України з надзвичайних ситуацій. До кінця року очікується постачання в Україну ще 100 машин для розмінування.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна
 

ТЕГИ

Курс НБУ на завтра
 
за
курс
uah
%
USD
1
39,4272
 0,0033
0,01
EUR
1
42,7549
 0,0903
0,21

Курс обміну валют на 17.05.24, 10:16
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3239  0,12 0,30 39,8843  0,10 0,26
EUR 42,6348  0,06 0,13 43,3461  0,13 0,30

Міжбанківський ринок на 17.05.24, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 39,3900  0,10 0,25 39,4250  0,09 0,22
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес