Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Дводенний візит: Сі привітав «старого друга» Путіна в Пекіні

 

Президент Росії Володимир Путін зранку у четвер, 16 травня, прибув у Пекін для переговорів з лідером КНР Сі Цзіньпіном, які, як сподіваються в Кремлі, поглиблять стратегічне партнерство між державами.


Як пише AFP, Сі, зустрічаючи Путіна, назвав його своїм "старим другом" та наголосив, що "китайсько-російські відносини не лише є фундаментальними інтересами двох країн, (...) але й сприяють миру", цитує агенція повідомлення міністерства закордонних справ КНР.

"Китай готовий працювати з Росією, щоб (...) підтримувати чесність і справедливість у світі, - заявив Сі. - Нинішні китайсько-російські відносини далися важкою працею, і обидві сторони повинні плекати і розвивати їх".

Путін, своєю чергою, заявив, що двосторонні відносини Росії та КНР є "стабілізуючим фактором на міжнародній арені", і не є "спрямованими проти когось". Візит в Китай став першою закордонною поїздкою Путіна з моменту інавгурації.

Очікується, що неформальні бесіди між лідерами і високопосадовцями делегацій за чаєм і вечерею 16 травня стануть ключовим моментом дводенного візиту Путіна. Також Путін та Сі візьмуть участь в урочистому святкуванні 75-річчя з дня визнання Радянським Союзом Китайської Народної Республіки, проголошеної Мао Цзедуном у 1949 році, пише Reuters.

Крім того, Путін відвідає північно-східне китайське місто Харбін, яке має історичні зв'язки з Росією. Напередодні там відкрився магазин, який продаватиме товари російського виробництва від близько 80 російських виробників, повідомила газета China Daily.

Сі та Путін говоритимуть і про Україну

Радник Кремля з питань зовнішньої політики Юрій Ушаков заявив, на що порядку денному переговорів - Україна, Азія, енергетика та торгівля. Він, а також новопризначений міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов, міністр закордонних справ Сергій Лавров, секретар Ради безпеки Сергій Шойгу, а також керівники російських компаній увійшли до складу російської делегації.

Китай і Росія оголосили про партнерство "без обмежень" у лютому 2022 року - за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 9 квітня заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив, що США вважатимуть Китай відповідальним, якщо Росія досягне успіхів в Україні.

Кемпбелл зазначив, що спочатку вторгнення РФ в Україну Пекін був стурбований першими невдачами Росії і працював над відновленням "цілого ряду потужностей" для Москви. Але через понад два роки "Росія майже повністю переоснастилася, і тепер вона є значною загрозою для України та прилеглого регіону", наголосив Кемпбелл.

Раніше видання Bloomberg писало, що Китай постачає Росії потрібну для військової промисловості мікроелектроніку, верстати для виробництва танків і паливо для ракет, а також надає дані геопросторової розвідки для ударів по українських цілях.

У 2023 році товарообіг між Китаєм і Росією досяг рекордних 240 мільярдів доларів. Після виходу з РФ західних компаній і введення санкцій Китай став для РФ основним постачальником товарів, таких як автомобілі. Росія, зі свого боку, збільшила експорт у КНР енергоносіїв.

За матеріалами: Deutsche Welle
Ключові теги: Китай, Росія
 

ТЕГИ

Курс НБУ на сьогодні
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,6485
 0,0005
0,00
EUR
1
43,5366
 0,0584
0,13

Курс обміну валют на сьогодні, 10:16
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,3891  0,04 0,09 41,0309  0,03 0,08
EUR 43,4661  0,01 0,02 44,2917  0,00 0,00

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,5100  0,12 0,30 40,5250  0,15 0,36
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес