Авторизация

Ім'я користувача:

Пароль:

Новини

Топ-новини

Фінансові новини

Фінанси

Банки та банківські технології

Страхування

Новини економіки

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий комплекс

Право

Міжнародні новини

Україна

Політика

Бізнес

Бізнес

Новини IT

Транспорт

Аналітика

Фінанси

Економіка

ПЕК (газ та електроенергія)

Нафта, бензин, автогаз

Агропромисловий ринок

Політика

Міжнародна аналітика

Бізнес

Прес-релізи

Новини компаній

Корирування

Курс НБУ

Курс валют

Курс долара

Курс євро

Курс британського фунта

Курс швейцарського франка

Курс канадського долара

Міжбанк

Веб-майстру

Інформери

Інформер курсів НБУ

Інформер курс обміну валют

Інформер міжбанківські курси

Графіки

Графік курсів валют НБУ

Графік курс обміну валют

Графік міжбанківській курс

Експорт новин

Інформація про BIN.ua

Про сайт BIN.ua

Реклама на сайті

Контакти

Підписка на новини

Справа про розробку системи «Дзвін» для ЗСУ: НАБУ провело обшуки у колишнього начальника військ зв'язку

15:53 13.05.2024 |

Політика

 

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) провело обшуки у колишнього начальника військ зв'язку Збройних сил України - ексначальника Головного управління зв'язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ Володимира Рапка та колишнього керівника Управління розвитку автоматизації ЗСУ у справі автоматизованої системи управління військами "Дзвін-АС".

Про це свідчать матеріали судових справ, цю інформацію також підтверджують співрозмовники видання "Слово і діло" в антикорупційних органах.

Зокрема, наприкінці квітня детективи НАБУ провели обшук за місцем проживання Рапка і знайшло там мобільний телефон. На ньому було виявлено листування з ексначальником Управління розвитку автоматизації ЗСУ, колишнім бенефіціарним власником ТОВ "Еверест Лімітед", а також іншими особами. Вказаний телефон вилучено та визнано речовим доказом.

Крім того, обшуки відбулися у фактичного власника ТОВ "Айкюжн ІТ". У нього теж виявили телефон, але він захищений логістичним захистом. Тому на нього наклали арешт.

В рамках розслідування справи обшук провели і в ексначальника Управління розвитку автоматизації ЗСУ, в якого вилучили телефон і ноутбуки. На техніці детективи виявили чати та листування щодо обставин справи, зокрема, щодо порядку виконання дослідно-конструкторської розробки автоматизованої системи управління військами "Дзвін-АС" та інші дані. З 2018 по 2020 рік цю посаду обіймав Віктор Артихович, а з 2020 року - Олександр Житник. Приміщення самого Управління розвитку автоматизації також обшукали і вилучили там низку документів та іншого майна.

Крім того, НАБУ провело слідчі дії у колишнього начальника військового представництва №2461 Міністерства оборони Віктора Бивалькевича. У нього вилучили мобільний телефон та ноутбук, а також ще один документ.

Разом із ним обшукали колишнього начальника відділу організації застосування автоматизованих систем Управління розвитку автоматизації ЗСУ Дідовця М.В. Пізніше Дідовець був прийнятий на посаду старшого інженера-конструктора безпосередньо в ТОВ "Еверест Лімітед". Саме "Еверест Лімітед" займалася розробкою "Дзвін-АС". У нього вилучили телефон, ноутбук та документацію.

За версією слідства, військові службовці Генштабу ЗСУ, військових представництв та службові особи ТОВ "Еверест Лімітед" могли заволодіти та привласнити бюджетні кошти в ході виконання умов державного контракту за державним оборонним замовленням на виконання дослідно-конструкторської роботи шифр "Дзвін-АС".

Як повідомлялося, у 2021 році журналісти Bihus.info з'ясували, що ЗСУ витратили 600 мільйонів гривень на непрацездатну систему керування військами "Дзвін-АС".


Розробку військові замовили у ТОВ "Еверест Лімітед", яке раніше такими роботами не займалося. На розробку витратили 580 млн грн бюджетних коштів. Але аудит виявив у "Дзвоні" таку кількість недоліків і проблем, що його впровадження в армії могло виявитися взагалі недоцільним і неможливим, підтверджували у Міноборони.

Втім, вже наприкінці 2022 року автоматизовану систему управління бойовими діями "Дзвін-АС" прийняли на озброєння ЗСУ, повідомляв міністр оборони Олексій Резніков.

За матеріалами: БізнесЦензор
 

ТЕГИ

Курс НБУ на понеділок
 
за
курс
uah
%
USD
1
40,2485
 0,0948
0,24
EUR
1
43,8709
 0,2439
0,56

Курс обміну валют на сьогодні, 10:55
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,0248  0,04 0,10 40,6888  0,03 0,07
EUR 43,6332  0,22 0,50 44,4352  0,17 0,38

Міжбанківський ринок на сьогодні, 11:33
  куп. uah % прод. uah %
USD 40,2400  0,07 0,17 40,2600  0,07 0,19
EUR -  - - -  - -

ТОП-НОВИНИ

ПІДПИСКА НА НОВИНИ

 

Бізнес